Logo

Meie aasta Iraanis

Iraanis elavad tänapäevani nomaadid, rändkarjakasvatajad, kes on oma kindla töö- ja elukohata eluviisi tõttu valitsusele pinnuks silmas. Külastame granaatõunakasvatajat, kes õpetab meile Iraani iidse võimsa ravimeetodi – iga tõve vastu aitab vein granaatõunaga. Saame aimu, kui sügav on iraanlaste armastus poeesia vastu - iraanlased lahendavad kõik probleemid luulega.
Eesti
2018
Osa 15
Sarja viimases osas teevad Tuuli ja Arbo koos lastega kokkuvõtteid, kuidas neil õnnestus kodukool. Kas poisid said hakkama või jäid oma Eestis olevatest klassikaaslastest palju maha? Mis hinnangu annab asjale õpetaja? Veel jagab reisisellidest perekond näpunäiteid, kuidas üldse Iraanis ellu jääda ja hakkama saada.
Osa 14 - Võimas Iraan
Tuuli, Arbo, Andres ja Kristjan avastavad võimsat Iraani 2500 aasta vanuses Persepolises ning veel möödunud sajandil ülimoodsas luksuses kümmelnud šahhi paleedes. Pärsia on maailma esimene ja suurim impeerium, ent ometi vandus alla Araablastele. Kuidas sai õitsvast šahiriigist mustade mullade valitsetud paariariik?
Osa 13 - Ohtlik Iraan
Hirm Iraani ees on põhjendamatu, näeb iga võõramaalane Iraani saabudes. Ent ometi jäid meie külaskäigu aega nii hävitav maavärin kui ka terroriakt.
Osa 12
Oleme külas bandaridel ehk Pärsia lahe rannikurahval. Tutvume piraadilaevadega ning langeme haikala rünnaku alla. Õnneks ei ründa meid hai, vaid kuri naine, kes pillub meid haikaladega. Laste sõprade ringi lisanduvad delfiinid ja kaamlid.
Osa 11
Kohalik giid nahutab meie sõpru ja teekaaslasi, et nad magavad kauem kui nende turistid ja näppavad meid poolvägivaldselt suure segaduse kattevarjus osalema spirituaalsel ekskursioonil. Kuidas on elu võimalik kliimas, kus vett ei ole ning päevased temperatuurid tõusevad 50 soojakraadini? Seda teavad kõrbeelanikud Yazdis, kus iidsed insenerid on elu võimalikuks teinud kanaatide ja tuuletornide abil.
Osa 10
Kuidas kujutavad iraanlased elu ette maailmas, kus unistused saavad tõeks? Kiši saar Pärsia lahes on koht, kus puhkavad rikkad. Siin ei tohi silma hakata mitte midagi vaesusele viitavat. Meie vahva rännuauto SAIPA peetakse enne praami kinni ja praagitakse liiga koledana välja - sellega me saarele ei saa! Klapime kokku kogu raha, et elada ühe päeva iraanlase unistuses.
Osa 9 - Zoroastrid
Nelituhat aastat tagasi käis Iraani pinnal ringi Zarathustra ja jutlustas revolutsioonilist juttu – maailma valitseb üksainus jumal. Nii sündis Iraani iidne usund zoroastrism. Tulekummardajad viisid oma surnud vaikuse torni, et raisakotkad saaks kadunukestel liha luudelt nokkida. Kui varjatult elavad tulekummardajad täna rangelt islamistlikus Iraanis? Oleme külas Tinal ja Ramtinil, kes tutvustavad oma rituaale.
Osa 8 - Tuuli totaalne muutumine
Iraanlased armastavad kõiki inimesi, välja arvatud araablaseid. Külastame jõukat araablaste majapidamist ning Tuuli saab peretütarde koduses ilusalongis totaalse muutumise osaliseks. Andres ja Kristjan peavad muutunud emmet nõiaks.
Osa 7 - “Spiooniga” reisile!
Eelmises saates kohatud “spioon” helistab ja teeb ettepaneku, millest on võimatu keelduda. Tema ja tema abikaasa on ennast töölt lahti võtnud, et teha koos meiega suur ringreis ümber Iraani. Seiklus Iraani kõige logumas autos võib alata!
Osa 6 - Sillaalused
Iraani ilusaimaks peetud linnas Isfahanis on ööbimiskohtadega kitsas käes. Tuleb kolida silla alla, seda sõna otseses mõttes. Õnneks on tegemist maailmakuulsa sillaga ning saame vaatamisväärsust tunnetada iga oma keha rakuga. Päeva saavutused tulevad Andreselt ja Kristjanilt, kes võidavad jooksus iraani hobuseid. Tuuli ja Arbo vahel tekitab pingeid meile ligi pressinud spioon.
Osa 5 - Luule, nomaadid ja granaatõunad
Iraanis elavad tänapäevani nomaadid, rändkarjakasvatajad, kes on oma kindla töö- ja elukohata eluviisi tõttu valitsusele pinnuks silmas. Külastame granaatõunakasvatajat, kes õpetab meile Iraani iidse võimsa ravimeetodi – iga tõve vastu aitab vein granaatõunaga. Saame aimu, kui sügav on iraanlaste armastus poeesia vastu - iraanlased lahendavad kõik probleemid luulega.
Osa 4 - Kurdid
Iraani uskumatu külalislahkus rullub meie ees lahti linnas, mida turist tavaliselt ei külasta. Kurdide pere hoole all saame teada, kes on pešmergad, mis on naiste jaoks kõrvale pandud süütuseraha ning kuidas seda kätte saada ning milline töökoht on Iraanis täiesti täitmata. Lapsed õpivad marssima.
Osa 3
Oleme tulnud Iraani avatud südamega ja muuhulgas sooviga mõista islamit. Tänavatel näeme miljoneid end rauast kettidega piitsutavaid mehi, purskkaevudes ringleb purpurne veri ning ajatolla hüüab valjuhääldite mikrofonidesse justkui transiseisundisse viivat teksti. Pilt tekitab ilmselgelt võõristust ja hirmu. Mõjuva muusika ning diktoritekstiga võiks seda esitleda millena iganes, ka ähvardusena nii et igal teadmatul läänlasel tõuseks ihukarvad püsti ning veri tarduks soontes. Mida tähendab see kõik aga tegelikult? Miks me kardame islamit? Mida arvab moslem terroristidest? Neile ja paljudele teistele küsimustele püüame vastust leida šiitide pühas linnas Mashhadis ashura ajal.
Osa 2 - Naiste saladus
Islamivabariik Iraanis on keelatud kõik lõbus - tants, flirt ja alkohol, naistel ka laulmine ja ujumine. Ent ometi lõbutsetakse ka siin. Vabameelses kuurordis Kaspia mere kaldal on reeglid painutatud. Ent läänelikku vabadust siin endale siiski lubada ei tohi – ettevaatamatult üksi taksosse istuvat Tuulit ootab ees sulaselge ahistamine. Proovime katet kergitada naiste suurelt saladuselt.
Osa 1 - Islam
Seekord viib Tuuli, Arbo, Andrese ja Kristjani tee Iraani. Kuidas saadakse hakkama islamivabariigis, kus naistele on lubatud poole vähem kui meestele? Tuuli tutvustab, mis vahe on nikaabil, shadooril, burkal ja hidzhaabil. Lapsed leiavad naiste näolooris endale aga hoopis ninjakostüümi. Arbo proovib oma pere korrale kutsuda.