Logo

Avameelselt...

Miks muutuvad ootamatult lapsega koduseks jäänud naised mõnikord närviliseks? Väikese lapse sünd on suur õnn, aga mõnikord paneb sellega kaasnev elumuutus suhte proovile. Miks võib tekkida kodustel emadel meeleheide? Järjest kaks last saanud laulja Evelin Samuel tunnistab, et see oli metsikult raske aeg. Kui lapsed olid jalad alla saanud, läksid Evelini ja tema mehe teed lahku. Riigikogu liikme Margus Tsahkna ja tema abikaasa Anna-Greta Tsahkna jaoks oli väikeste laste periood suhtes kõige keerulisem.
25. veebruar 2015
Tavaliseks on muutunud arusaam, et laste pärast ei ole mõtet koos olla. Aga kuidas mõjub lahutus lastele? Laulja Lea Liitmaa räägib avameelselt, kuidas ta poeg esimesest kooselust isa poolt maha jäeti ja kui hullusti see lapsele mõjus. Üksikisa kirjanik Alo Raun räägib kurva loo kuidas lapse ema oma alla 3-aastase lapse maha jättis ja kui traumeerivalt see tüdrukule mõjus. Selgub kuidas võib pere kokkuvarisemine mõjuda lapse psüühikale. Kaasa räägib psühholoog Jüri Uljas.
18. veebruar 2015
Kuidas tunnevad ennast lapsed pärast ühest vanemast eraldi elama asumist? Eestis on üha enam levinud suhted, kus lisaks ühistele lastele on lapsed ka varasematest kooseludest. Ettevõtja Urmas Sõõrumaa on seitsme lapse isa ja peab oluliseks kõikidele lastele tähelepanu pöörata. Näitleja ja laulja Kärt Tominga vanemad lahutasid, kui ta oli 6-aastane. Kärt räägib lahutusest lapse vaatevinklist, isa igatsusest, maha jäämise valust ning püüdest sobituda isa uue pere ja lastega.
11. veebruar 2015
Tagasivaade kahe noore naise elule, kes kannatasid aastaid füüsilise ja vaimse vägivalla all. Psühholoogide sõnul on vägivallatsejad väga head manipulaatorid, nad püüavad oma ohvrit isoleerida, lõigata läbi kõik tema sidemed muu ühiskonnaga, et too abi ei saaks. Nii juhtus ka saatekülalistega, kes kahetsevad, et neil kodust vägivaldse mehe juurest äraminek nii kaua aega võttis. Vägivallatsejad muutuvad aina julmemaks ja laste vaimsele tervisele annab see tugeva löögi. Naised soovivad oma lugude kaudu julgustada kõiki sellises olukorras inimesi abi otsima kohe. Vägivald on vale ja lubamatu.
4. veebruar 2015
Millised on suurimad kodurahu rikkujad? Igas pikas suhtes tekivad omad nääklused ja erimeelsused. Millised tülid viivad edasi ja millised rikuvad koduse õhkkonna? Millised käitumisviisid võivad viia kooselu purunemiseni? Antud teemal räägivad enda kogemustest ja mõtetest laulja Anne Veski, justiitsminister Andres Anvelt koos abikaasa Kärt Anveltiga ja meelelahutusettevõtja Lauri Viikna.
28. jaanuar 2015
Telesaatejuht Reet Linna räägib oma kogemustest võimuka ämmaga esimesest abielust, kes tahtis, et elu käiks tema reeglite järgi. Mida teha pealetükkiva vanemaga, kes soovib noore pereelu juhtida? Millised tülid tekivad, kui vanem ei mõista, et tema täiskasvanud laps ei vaja enam pidevat juhendamist ja õpetamist? Kui vanem hakkab liigselt sekkuma noore abielupaari argitoimetustesse, võib suhe lõpuks karile joosta. Ka Reet Linna pereelu oli pealetükkiva ämma tõttu pingeline. Paljudel on domineerimise asemel aga probleemiks hoopis vanematest kaugenemine, emotsionaalne kättesaamatus. Ettevõtja Rein Kilk, 8 lapse isa ja kahe lapse vanaisa räägib, kui keeruline on kiirete asjatoimetuste kõrval leida aega lähedaste jaoks.
21. jaanuar 2015
Kaire Vilgats on elanud terve elu teadmises, et isa soovib tema olemasolu saladuses hoida. Mis tunne on võtta ühendust veresugulasega, kes on sulle täiesti võõras? Kaire räägib saates oma valusatest kogemustest, mis on siiani hingel. Iga perekond peidab endas saladusi ja tabuteemasid. Janek Mäggi kuulis oma poolõest juhuslikult leitud pildi tõttu ning asus teda otsima. Karl Madis räägib tema elus ette tulnud abikaasa soovist eelmisest abielust lapsi tõrjuda. Saate autorid on Elo Mõttus Leppik ja Katrin Tibar.
14. jaanuar 2015
Tipp-poliitik Kadri Simson tunnistab avameelses intervjuus, et abielu ilma lasteta on kurb. Kuidas leida tasakaal kodu ja töö vahel? Mida teha, kui unistused täituvad vaid ühel rindel? Laulja Karl Madis usub, et just naise ülesanne on luua meeldivat kodusoojust. Mehel on seljataga kolm lahkuminekut. Mis sai suhetele saatuslikuks? Kuidas luua kindlat tagalat oma kodust ja hoida eemale pingeid ja probleeme? Nõu annavad psühholoogid Tiina Jõgeda ja Rita Rätsepp. Saate autorid on Elo Mõttus-Leppik ja Katrin Tibar.
7. jaanuar 2015
Liina Raud räägib saates suhte algusest Mihkel Rauaga. Enamasti ei alga suhe puhtalt lehelt, vaid kaasas on varasema elu pagas: eelmised abielud, lapsed ja haigetsaamised. Millised hirmud, probleemid ja kahtlused saadavad suhte alustajaid? Milliseks kujunevad suhted kasulastega, kes võivad näha sinus perelõhkujat? Mis viib pikaajalise suhte purunemiseni? Oma kogemusi jagavad ka laulja Ivo Linna ja endine teletäht ja veiniekspert Kalev Vapper. Saate autorid on Elo Mõttus-Leppik ja Katrin Tibar.
17. detsember 2014
Armastatud laulja ja paljude noorte eeskuju Getter Jaani oli esmakordselt nõus rääkima oma väga valusatest kogemustest, kui ta pidi aastaid koolis taluma teiste tõrjumist ja kiusamist. Läbi elatu on noorel lauljal siiani hinges ja toimunuga leppimine ei ole kerge. Siiani kummitama jäänud koolikogemusi jagab ka muusik Hardi Volmer. Saates vaatame koolisüsteemile ausalt otsa. Esitame küsimuse, kas tegemist on helge kohaga, kus teadmisi koguda või on kool paljude jaoks üks suur komplekside tootmise vabrik? Saate autorid on Elo Mõttus-Leppik ja Katrin Tibar.
10. detsember 2014
Palju kuuleme uutest õnnelikest paaridest, aga tihti on seal taustal purunenud suhted ja valusad lahutused. Saates räägib lauljanna Brigitta Murutar avameelselt oma üleelamistest seoses vanemate lahutusega. Kui kerge oli kohaneda ema Kati Murutari erinevate elukaaslastega ja isast eemal elamisega? Saates selgub, mida tähendab lahutus mehe jaoks, kes on eraldatud oma lastest. Hiljuti rinnavähi seljatanud näitleja Liina Orlova räägib avameelselt võitlusest elu ja surma peale ning selle seosest lahutusvaluga. Nõu annab psühholoog ja näitleja Rita Rätsepp. Saate autorid on Elo Mõttus-Leppik ja Katrin Tibar.
26. november 2014
Armastatud näitleja Andrus Vaarik võitleb laval migreenihoogudega ja on südameprobleemidega sattunud haiglasse, Hannes Võrno viis ülekoormus tilgutite alla, justiitsminister Andres Anvelt maadleb uneprobleemidega ja on üle elanud infarktieelse seisundi. Nemad räägivad avasaates avameelselt tööstressist ja selle mõjust nende pereelule. Kuidas lähedased muutusid rahulolematuks, alkohol pakkus lohutust ja armastus päästis hukust. Mida tundis kodus ootav abikaasa? Mida teha, kui oleme sattunud kahvlisse, kui laenud vajavad maksmist, tervis ei pea vastu ja pere kannatus on katkemas? Kaasa räägib psühholoogiline nõustaja Tiina Jõgeda. Saate autorid ja juhid on Elo Mõttus-Leppik ja Katrin Tibar.
3. aprill 2013 - Hooaja viimane!
Miks muutuvad ootamatult lapsega koduseks jäänud naised mõnikord närviliseks? Väikese lapse sünd on suur õnn, aga mõnikord paneb sellega kaasnev elumuutus suhte proovile. Miks võib tekkida kodustel emadel meeleheide? Järjest kaks last saanud laulja Evelin Samuel tunnistab, et see oli metsikult raske aeg. Kui lapsed olid jalad alla saanud, läksid Evelini ja tema mehe teed lahku. Riigikogu liikme Margus Tsahkna ja tema abikaasa Anna-Greta Tsahkna jaoks oli väikeste laste periood suhtes kõige keerulisem.
27. märts 2013
Kehavälised kogemused, selgeltnägemine, liikumine aegruumis. Nukuteatri direktor Meelis Pai räägib silmiavavast kogemusest 21 päeva kestnud kooma-ajast. Ärgates teadis mees asju, mida tal oli võimatu teda, kui ta poleks neid isiklikult kuulnud. Ometi lamas ta ju terve aeg teadvusetult voodis. Kuidas on see võimalik? Mida arvavad teadlased? Igapäevaselt piirsituatsioonides viibivad meditsiinitöötajad näevad oma töös palju seletamatut. Mida uskuda ja mida mitte? Omapoolse vaate toimunule annavad ka Meelis Pai abikaasa Kirsti Pai, teadlane Talis Bachmann ja meditsiinitöötajad.
20. märts 2013
Suurettevõtja Urmas Sõõrumaal on neljast kooselust 7 last. Kellele ja kuidas jagab Sõõrumaa oma suures peres tähelepanu ning milliseid pingeid see tekitab? Ka Urmas Sõõrumaa ise kasvas ilma isata, mees räägib avameelselt shokeerivast esmakohtumisest oma päris isaga. Näitleja ja laulja Kärt Tominga vanemad lahutasid, kui ta oli 6-aastane. Kärt räägib lahutusest lapse vaatevinklist, isa igatsusest, maha jäämise valust ning püüdest sobituda isa uue pere ja lastega. Eestis on üha enam levinud kärgpered, kus elavad koos nii sinu, minu, kui ka ühised lapsed. Millised mured sellise eluga kaasnevad ja kuidas sellest välja tulla?
13. märts 2013
Elu ja suhteid mürgitavast kadedusest räägivad Ott Lepland, Andrus Kivirähk, Age Oks jt. Iga kümnes eestlane on kannatanud kadedate töökaaslaste kiusamise all. Kuidas kaitsta end kadeduse eest või vabaneda enda sees närivast kadeduseussist? Priimabaleriin Age Oks räägib oma elust balletimaailma tipus, kus pealtnäha sõbralike kolleegisuhete all podises tugevast konkurentsist köetud kadedus. Väikesest Eestist pärit noorel naisel tuli leppida teadmisega, et usaldust võidakse kuritarvitada ja paljud himustavad sinu kohta endale. Kahjuks on sellised suhtemustrid tänapäeva konkurentsitihedas maailmas enam kui levinud nähtus.
6. märts 2013
Kui vanasti abielluti, kuni surm meid lahutab, siis tänapäeval õnnestub vähestel ühe inimesega õnnelikult elu lõpuni koos elada. Enamik liigub abieluturul teisele ringile ja sellega kaasnevad juba tihti ka suure vanusevahega inimeste vahelised kooselud. Korduvabielude varjupool on purunenud pered ja maha jäetud lapsed. Kuidas saada üle mahajäetuse tundest? Kas süümepiinad varjutavad lahkuja uut suhet? Kuidas toime tulla väsimusega, kui vanaisa rolli asemel tuleb uuesti asuda noore isa rolli? Kuidas vältida lahkuminemist? Saates räägivad Anne Veski, Hardo Aasmäe ja "Pilvede all" näitleja, psühholoog Rita Rätsepp. Oma kogemust jagab ka laulja Mait Maltis, kes elab koos endast 25 aastat noorema naisega ja kellel on kahest kooselust kokku viis last.
27. veebruar 2013
Tuntud laulja Maarja-Liis Ilus ja kohvikute omanik ning kokaraamatute autor Anni Arro on kolmekümnendates naised, kes ei ole veel lapsi saanud. Lapsi pole ka neljakümnendates poliitikul Evelyn Sepal. Neid kolme ühendavad veel silmapaistvad saavutused karjääriredelil. Naisi, kes laste saamist hilisemale eale lükkavad, on järjest enam. On selle põhjuseks õige suhte puudumine või soov olemasolevat enne põhjalikult testida või ei taheta töötamise kiirrongilt maha astuda? Kuigi vallaliste, edukate naiste elu kulgeb kiires rütmis, muretult oma tööd ja meelelahutust nautides, võib lõpuks hinge pugeda üksindus ja igatsus.
25. aprill 2012 - Hooaja viimane!
Tavaliseks on muutunud arusaam, et laste pärast ei ole mõtet suhet koos hoida. Aga kuidas mõjub lahutus lastele? Esmakordselt räägib laulja Lea Liitmaa avameelselt, kuidas ta poeg isa poolt maha jäeti, kui hullusti see talle mõjus ja kuidas ta poeg Elmar Liitmaaga sidet üritas luua. Üksikisa räägib kurva loo, kuidas lapse ema oma alla 3-aastase lapse maha jättis ja kui traumeerivalt see tüdrukule mõjus. Selgub, kuidas võib mõjuda pere kokkuvarisemine lapse psüühikale. Uuringud näitavad, et vanemate lahutuse üle elanud lastel on suurem kalduvus depressioonile, nende õnnetunne on madalam, nad on tuleviku suhtes lootusetumad ja nende enesekindlus on madalam.
18. aprill 2012 - Armukadedusest
Kas armukadedus on normaalne armastusega kaasas käiv nähtus või taunitav tunne, millel pole tänapäeva moodsas vabameelses maailmas kohta? Kust maalt algab haiglaslik armukadedus ja kust normaalne reaktsioon oma partneri käitumise suhtes? Armukadedaks tembeldamise kartuses ei julgeta tihti ka põhjendatud küsimusi oma partneri käikude kohta esitada. Kuid on ka ahistavat armukadedust: põhjendamatut kahtlustamist, luuramist, nuhkimist, mis mürgitab kooselu ja võib ilusa suhte asjatult ära rikkuda. Pimestatud armukadedusehoos võib inimene toime panna ka kriminaalseid tegusid. Armastatud raadiohääl ja teletegija Pille Minev räägib oma varasemast kooselust väga armukadeda mehega. Milliste põhimõtete järgi elab kriminaaladvokaat Sven Sillar koos oma naisega ja kui palju on nende suhtes armukadedust? Kuidas on eduka kirjaniku ja kolumnisti Justin Petrone suhteid armukadedus mürgitanud ja kus peituvad selle tunde juured?
11. aprill 2012
Kuigi seks on üks enam ekspluateeritud teema maailmas, vaevleb see enim vale-ootuste ja ettekujutuste küüsis. Reklaamidest ja televiisorist vastu vaatavatel paljastel seksikiisudel ei ole mingit pistmist tõelise eluga. Mis muudab seksi tegelikult heaks? On see trimmis tagumik ja uus pitspesu või võime armastada ja lähedust kogeda? Saates kohtute meeste ja naistega, kes räägivad oma teest tõeliste naudinguteni jõudmisest. Selgub, kuidas hoida seksuaalsust elus ja nauditavana ka pika-ajalises suhtes.
4. aprill 2012
Suhteprobleemidest räägib avameelselt armastatud sarja "Pilvede all" sarmikas ja võluv näitlejanna Inga Allik, kes sai värskelt emaks. Saade keskendub suhte argipäevale. Mis saab siis, kui esimene kirg ja armumise pillerkaar on läbi ja meie ellu tekivad ka riiud ja pinged? Mis ärritab enam naisi ja mis mehi? Kas kire vähenemine on paratamatus? Miks nii palju lahutatakse, seda eriti veel väikeste laste kõrvalt? Inga Allik avaldab ka vigu, mida ta on teinud oma varasema kooselu juures. Suhte argipäevas varitsevatest karidest räägivad oma kogemusest veel monoteatri juht Karl Kermes, Harju maavanem Ülle Rajasalu jt.
26. oktoober 2011
Saatesarjas vaatlevad Elo Mõttus-Leppik ja Katrin Tibar teemasid, mis on iga inimolendi ellu üldjuhul sissekirjutatud: vallalisus, pidutsemine, abielu, seks, eneseotsingud, keskeakriis ja mõnikord ka lahutused, vanadus, üksindus jne. Need teemad pitsivad meid, erutavad meid, mõnikord vihastavad ja mõnikord rõõmustavad meid. Alati hingepõhjani, alati kogu südamest. Saates pakime need teemad oma nüansside rohkuses ükshaaval lahti ja paneme siis uuesti kokku. Vaatajani jõuab see kõik läbi inimeste haaravate tõestisündinud lugude, mis vahelduvad psühholoogide ja teiste huvitavate spetsialistide kommentaaridega.
19. oktoober 2011
Suhte alguses katsetame piire, kui palju võimu ja vabadust me üksteisele kooselus võimaldame. Armununa, soovides teisele meeldida võime nõustuda tingimustega, mis meile tegelikult ei meeldi. Hiljem võime aga avastada, et oleme ennast täielikult suhtesse kaotanud ja tantsime teise pilli järgi. Täna räägivad saates naised, kellega see on juhtunud ja kuidas nad sellest olukorrast välja rabelesid. Saatejuhid Elo Mõttus-Leppik ja Katrin Tibar.
12. oktoober 2011
Saatesarjas vaatlevad Elo Mõttus-Leppik ja Katrin Tibar teemasid, mis on iga inimolendi ellu üldjuhul sissekirjutatud: vallalisus, pidutsemine, abielu, seks, eneseotsingud, keskeakriis ja mõnikord ka lahutused, vanadus, üksindus jne. Need teemad pitsivad meid, erutavad meid, mõnikord vihastavad ja mõnikord rõõmustavad meid. Alati hingepõhjani, alati kogu südamest. Saates pakime need teemad oma nüansside rohkuses ükshaaval lahti ja paneme siis uuesti kokku. Vaatajani jõuab see kõik läbi inimeste haaravate tõestisündinud lugude, mis vahelduvad psühholoogide ja teiste huvitavate spetsialistide kommentaaridega.
5. oktoober 2011
Saatesarjas vaatlevad Elo Mõttus-Leppik ja Katrin Tibar teemasid, mis on iga inimolendi ellu üldjuhul sissekirjutatud: vallalisus, pidutsemine, abielu, seks, eneseotsingud, keskeakriis ja mõnikord ka lahutused, vanadus, üksindus jne. Need teemad pitsivad meid, erutavad meid, mõnikord vihastavad ja mõnikord rõõmustavad meid. Alati hingepõhjani, alati kogu südamest. Saates pakime need teemad oma nüansside rohkuses ükshaaval lahti ja paneme siis uuesti kokku. Vaatajani jõuab see kõik läbi inimeste haaravate tõestisündinud lugude, mis vahelduvad psühholoogide ja teiste huvitavate spetsialistide kommentaaridega.
28. september 2011 - Nooruse ihalusest ja keskeakriisist
Miks vahetavad mõnikord mehed oma kaasa keskeas mitukümmend aastat noorema eksemplari vastu välja? Mis trumbid annab noorus ja kas kardame vananemist? Mida arvata seisukohast, et 40-aastane naine on kui närtsinud lill?
20. september 2011 - Avameelselt lähedase kaotusest
Toe Tagi laulja Revo, noor ja tugev mees, kisti meie seast ära raske haiguse tagajärjel kui ta oli kõigest 35 aastane. Esmakordselt räägivad avameelselt läbielatust tema lähedased: elukaaslane, ema ja sõbrad. Kas Revo lähedased on andestanud arstile, kes jättis õigel ajal sünnimärgi proovid võtmata. Kuidas möödusid Revo viimased tunnid meie seas. Mis toimub Revo ema hinges, kes kaotas oma ainukese poja. Näete ka kaadreid Revo esinemisest laval vaid loetud päevad enne surma. Miks läks Revo rahvale nii korda ja mis võiks olla tema sõnum meile. Seda saadet tehes olid saatejuhtide mõtted, kõikidega, kes on kunagi kaotanud oma lähedase. Otsisime vastuseid küsimusele, kuidas tulla toime kaotusevaluga ja kuidas minna edasi. Vastuseid annab ka 10 aastat tagasi mehe kaotanud nahakunstnik Marje Taska. Saade on valminud Revo Jõgisalu mälestuseks.
14. september 2011 - Avameelselt petmistest
Iga kolmas mees ja viies naine Eestis on oma elukaaslast petnud. Kui oluline on õnneliku suhte juures truudus? On paare, kes lepivad kokku, et nad ei ole teineteisele truud. Kas selline kooseluvorm püsib või on hukule määratud? Kirjanik ja kunstnik Toomas Vint räägib värvikaid lugusid truudusetust pidutsemisrohkest elust Kuku klubis, oma mõtteid petmisest ja truudusest jagavad värskelt emaks saanud Merle Liivak ning mitmed teised naised ja psühholoogid, eksperdid.
7. september 2011 - Avameelselt lahutusest
Saatesarjas "Avameelselt" vaatlevad saatejuhid Elo Mõttus-Leppik ja Katrin Tibar teemasid, mis on iga inimolendi ellu üldjuhul sissekirjutatud: vallalisus, pidutsemine, abielu, seks, eneseotsingud, keskeakriis ja mõnikord ka lahutused, vanadus, üksindus jne. Need teemad pitsivad meid, erutavad meid, mõnikord vihastavad ja mõnikord rõõmustavad meid. Alati hingepõhjani, alati kogu südamest. Avasaates võetakse fookusesse lahutused. Uus trend näitab kurba tõsiasja, et just lahutuste arv pika kooselu järel on tõusnud. Pea iga nädal ilmub uudis, kuidas keegi on oma abikaasa uue vastu vahetanud. Klantspiltidelt vaatavad vastu rõõmust õhetavate armunute näod, kuid selle pillerkaare taga on enamasti üks väga traagiline seik - maha jääb eelmine elukaaslane ja lapsed, ühiselt rajatud elud ja mälestused. Mida mõtleb lahkuja ja mida tunneb mahajääja? Kuuleme mida kogeb abikaasa, kes on ootamatult eluteele üksi maha jäetud. Oma kogemusi jagab ka hiljuti uue armastuse leidnud Tauri Tallermaa, kuuleme milliseid soovitusi armuelust jagab arst Margus Luht, perekond Oviirid, fotograaf Ardo Kaljuvee ja paljud teised.