Logo

Meie aasta Hiinas

Kogu suures kommunistlikus Hiinas on üks väga eriline paik - hipilinn Dali, kus on võimalik elatist teenida männikäbidest käevõrude müümisega. Kuid eelkõige tärkavad siin uued ideed. Dalisse kogunevad inimesed, kes ei ole nõus, et nende lapsi drillitakse koolis hommikul kella kaheksast kella kaheksani õhtul. Liitume uut sorti kooli kogukonnaga, kus lastele õpetatakse raamatutarkuse kõrval ka seda, kuidas pesta nõusid ja kuidas kasvatada riisi. Meie õpetame hiina lastele, et porgandit võib ka toorelt süüa.
Eesti
2015
31. mai 2015 - Meie aasta Hiinas hüvastijätt
Hiinlased ütlevad, et kui kõiki seadusi järgida, ei oleks võimalik Hiinas elada. Milliseid seadusi oleme ise pidanud rikkuma, et siin hakkama saada? Kristjan näiteks tegeleb võltsimisega - ta joonistab endale ja Andresele passid ning plaanib koos vennaga Eestisse sõita.
24. mai 2015 - Öko ja põllumajandus
Mitte kusagil mujal pole me söönud nii halvasti kui Hiinas. Me joome vett ojast, mis läbib enne meieni jõudmist veel paari põldu. Kui aga oja läbi põllu lookleb, tähendab, et vesi saab mitu korda kuus läbi loputatud väetiste ja mürkidega. Sest just lõputusse keemia külvamisse usuvad vankumatult pea kõik Hiina põllupidajad. Ent kemikaalidega täidetud vee joomisest polegi midagi, sest iga ampsuga, mis Hiinas sisse võtame, saame paraja annuse mürke. Rohelised mujal maailmas usuvad, et Hiina muld peab vastu kõige rohkem veel 25 aastat, siis hakkab ta vastu ja tõrgub üldse vilja kandmast. Kas meie oma tillukese kogukonna eeskujuga suudame muuta midagi Hiinas?
17. mai 2015 - Jurta
Lõpuks saabub kauaoodatud jurta. Paneme koos sõpruskonnaga oma maja püsti paari tunniga ja kolimegi sisse. Võtame kassi ja saame kassihaiguse. Mõnusat elu looduse keskel saame aga nautida vaid loetud tunnid. Sest siis tulevad külalised. Vähemalt sada kuni mitusada uudishimulikku päevas. Lõpuks tuleb politsei ja viib meid endaga kaasa.
10. mai 2015 - Abi venelastelt
Hakkame koos hiinlastega rajama jurtaküla ja tellime Mongooliast jurtad. Ent peame eelmisest elupaigast välja kolima veel enne tähtaja lõppu, kuid lubatud jurtad ei tule ega tule ning hakkame uskuma, et kogu kaup oli vaid telefonipettus. Saame abi ja peavarju venelaselt Pjotrilt, kes laseb meid mitte ainult oma majja vaid oma värvilisse maailma. Tuulist saab venelaste kogukonna jumaldatud kokk Marusja, sest ta valmistab Siberi sööke.
3. mai 2015 - Otsime kodu
Maja perenaine tõstab ootamatult üüri kahekordseks ning terve kool peab välja kolima. Sealhulgas ka meie. Oleme kogunud väikese sõpruskonna, kes tahavad koos meiega elama hakata. Hiina on ühiseluks sobiv paik - siinsed vanaaegsed sisehoovidega majad on aastasadu pakkunud katust hulgale inimestele. Ent soe kliima soosib ka vähemaga läbi ajamist - võibolla peaksime elama nii nagu paljud hiinlased seda teevad - koobastes. Või mongoollaste kombel jurtas. Vaatame maid ja maju ning unistame ilusast elust.
26. aprill 2015 - Teismelised
Kogu Hiina istub internetis. Üle riigi on rajatud võõrutuslaagrid internetisõltuvuses teismeliste raviks. Tuuli on sattunud ootamatult laste matkalaagri kokaks. Teismelised on, teadagi, pirtsakad sööjad. Saame teada, kuidas mekib Hiina noortele, kes klõbistavad rahulolematult pulkadega, kaerahelbepuder.
19. aprill 2015 - Leiame kodu
Kogu suures kommunistlikus Hiinas on üks väga eriline paik - hipilinn Dali, kus on võimalik elatist teenida männikäbidest käevõrude müümisega. Kuid eelkõige tärkavad siin uued ideed. Dalisse kogunevad inimesed, kes ei ole nõus, et nende lapsi drillitakse koolis hommikul kella kaheksast kella kaheksani õhtul. Liitume uut sorti kooli kogukonnaga, kus lastele õpetatakse raamatutarkuse kõrval ka seda, kuidas pesta nõusid ja kuidas kasvatada riisi. Meie õpetame hiina lastele, et porgandit võib ka toorelt süüa.
12. aprill 2015 - Lapsed Hiinas
Kui rääkida Hiina tulevikust, ei saa mööda lastest. Laste kasvatamine ja koolitamine on siin midagi sootuks muud kui meie oleme harjunud, eelkõige on see vanemate elutöö, et nende ainsast vati sees hoitud võsukesest saaks edukas kodanik. Eksimisele pole siin ruumi. Andres ja Kristjan on saanud pidevalt turnimise eest riielda. Ent on üks uutmoodi lasteaed, mis soovib lapsed vabastada varasest drillist ning kus tahetakse neile tagasi anda mänguoskus. Meie lapsed kutsutakse sinna tööle - mänguõpetajateks. Tiigrihüppe kuru Jangtse jõe kohal on üks maailma sügavaimaid. Just sinna seame oma sammud, et pidada matkates laste sünnipäeva. Mägedes saavad nad vabalt ja metsikult joosta.
5. aprill 2015 - Hiina ärikombed ja veider mees
Tutvume kummalise hiina mehega, kes lennutab meid oma armastatud kodulinna, sunnib meid kaks korda päevas oma tohutu sõpruskonnaga klaase põhjani kummutama ning organiseerib Saladuste stuudiovõtte jaoks koha ja inimesed. Kõige selle eest ei nõustu ta võtma jüäänigi raha ning veenab meid, et nii on Hiinas kombeks. Kaotame oma sõbra sama ruttu kui leidsime. Ka nii on Hiinas kombeks.
29. märts 2015 - Dr Ho ja laste sünnipäev
Väikeses külas Nefriitdraakoni lumemäe jalamil elab maailmakuulus hiina meditsiini arst doktor Ho, kelle vanus peaks olema tugevalt üle saja. Doktor Ho ootab omale välismaist õpilast. Soovijail palutakse kohale tulla. Tuuli ja lapsed tahavad kanda kinnitada - Tuuli minna doktori õpilaseks ning lapsed saada lõpuks ometi mänguasju. Mõlemad eeldavad paikseks jäämist. Kelle soov täitub?
22. märts 2015 - Matriarhaat ja piltkiri
Läheme Arboga mägedesse kaasa väikerahvaste juurde, kus saame näha sadat imet. Oleme paigas, kus maailmas ainsana valitseb matriarhaat. Lapsed õpivad vihikutest, mis näevad välja nagu pildiraamatud. Pidulikuks aabitsa lugemiseks keritakse see lahti kooli korvpalliväljakule – dongba kiri on veel ainus kasutatav piltkiri. Sini-must-valge figuur tähendab näiteks, et lastel peab koolis lõbus olema. Neil ongi, nagu veendume õige pea. Maha sajab sentimeetri paksune lörtsikiht, ent see on piisav, et kõik teed suletaks. Jääme mägedesse teadmata ajaks lumevangi.
15. märts 2015 - Maailma vanim tsivilisatsioon - Hiina
Krasnojarsk-Peking rong on toonud meid sootuks teise kultuuri, kui me oleme harjunud. Ning ka meiega pole harjutud - heledapäised poisid poseerivad loendamatutel hiinlaste fotodel ning nad hakkavad tähelepanust väsima. Nihao hiina keel - õpime laulvatest silpidest koosnevaid lauseid. Lapsed söövad esimest korda pulkadega. Hiinal on esmapilgul palju sarnasusi Siberi kogukonnaga - ka siin armastatakse üheskoos elamist ning eelistatakse tööpäeva lõppedes kaubanduskeskustes ostlemise asemel ühist laulmist ja tantsimist parkides. Ühiskondlikud huvid on egoistlikest huvidest kõrgemale seatud.
8. märts 2015 - Külas Siberi sõpradel
Peale "Meie aasta Siberis" seikluseid suundusid Tuuli, Arbo, Andres ja Kristjan perega Hiina, kus dokumentalist Arbol oli käsil uus filmiprojekt. Ent teel Hiina põikas reisihimuline perekond uuesti läbi ka Siberist, et vaadata, kuidas vanadel sõpradel läheb. Kuidas elavad nende armsad naabrid Tanja ja Misha, mis on saanud poiste vanast narivoodist ning millises rütmis kulgeb elu, kui maailmalõpp ei osutunud tõeks? On juhtunud mitu suurt ja väikest imet ning pere kaalub, kas mitte tagasi Siberisse kolida. Muuhulgas selgub, et Tuuli ja Arbo on raiutud Viimsesse Testamenti ehk vissarionlaste Piiblisse.