Logo

Roaldi retked Eestis

Kogelus on kõnehäire, mis tekib inimese tahtest sõltumata ning mida sa ise üldjuhul kontrollida ei suuda. Kogu maailma rahvastikust pidavat kogelema suisa 1 protsent ehk umbes 78 miljonit inimest! Roald Johannsoni südamlik reportaaž kõnetakistusega Eesti inimestest, kelle jaoks ladus ja voolav kõne ei ole nii iseenesestmõistetav, kui enamikule teistele.
Eesti
2021
Osa 12 - Sigade jõulud
Kui jõulupühad on käes, siis on kauplused hooajalisi hõrgutisi täis. Verivorstide valik võtab kohati silme eest kirjuks, aga õnneks leidub meie seas ka neid notsusid, keda vorstiks tegemine ei ähvarda. Nad on armsad kodupõrsad, kellele Roald Johannson seekord külla lähebki.
Osa 11 - Mina kogelen
Kogelus on kõnehäire, mis tekib inimese tahtest sõltumata ning mida sa ise üldjuhul kontrollida ei suuda. Kogu maailma rahvastikust pidavat kogelema suisa 1 protsent ehk umbes 78 miljonit inimest! Roald Johannsoni südamlik reportaaž kõnetakistusega Eesti inimestest, kelle jaoks ladus ja voolav kõne ei ole nii iseenesestmõistetav, kui enamikule teistele.
Osa 10 - Unistuste amet
Kesine palk ja pikad töötunnid on bussijuhtide nappusele aastaid hagu juurde andnud. Olukorda ei tee lihtsamaks ka kehtiv liiklusseadus, mille järgi ei tohi kaugliini bussijuhina töötada noorem kui 24-aastane isik. Roald Johannson otsib üles kaks koolinoort, Rometi ja Laur Oskari, kes on unistanud bussijuhi ametist juba maast madalast, ent peavad veel pikki aastaid ootama, kuniks riik lubab neil bussi rooli istuda.
Osa 9 - Mängurid
Kuidas see lapsevanemlik manitsus kõlaski? “Ära passi nina arvutis, mine tee midagi kasulikku!” Tänases saates otsib Roald Johannson üles just need noored, kes muud ei teegi, kui istuvad nina arvutis ja mängivad mänge. Ja omas vallas on tegemist tõeliste talentidega!
Osa 8 - Suurpere sümfoonia
Olles ise üksiklapsena üles kasvanud, pole Roald Johannsonil väga selget ettekujutust, milline näeb välja elu, kui ühe ja sama katuse all elab tõeliselt paljulapseline perekond! Särtsakas saatejuht veedab nädala ühe tõeliselt tragi suurpere juures Kesk-Eestis, ning avastab, et lasterikaste perede vanemad on kohati nagu tsirkuseartistid, kes peavad samaaegselt žongleerima 10 palliga. Kuidas see üleüldse võimalik on?
Osa 7 - Jahi eripärad
Meie kauged esivanemad vaevlesid pidevas toidupuuduses ja olid sunnitud higipull otsa ees vaeva nägema, et söök ikka laual oleks. Aga tänapäeval, kui poed on kaubast lookas, hoiab osa inimesi endiselt relva käes ning jahib loomi. Seejuures jahipidamise viise on palju erinevaid: linnu- ja lõksujaht, peibutus- ja ajujaht, hiilimis- ja varitsusjaht jne. Daamid ja härrad, täna õhtul on menüüs Eesti rahvusliku jahipidamise eripärad, Roald Johannsoni kastmes!
Osa 6 - Moodsad mõisnikud
Eestis on hinnanguliselt mõnikümmend inimest, kes võivad mõisa nimetada oma koduks. Nad on uue aja mõisahärrad ja -prouad, kes meie rahva võimsat arhitektuuripärandit ka 21. sajandil edasi viivad. Roald Johannson otsib üles Eesti Vabariigi moodsad mõisnikud, kes on pannud kogu oma hinge ja südame, rääkimata hunnikust rahast, et taastada ja üles ehitada üks luksuslik häärber!
Osa 5 - Homse nimel
Maailma teadlased on enam-vähem ühel meelel, et saastavad tehased, tarbimishullus ja viimseni ülerahvastatud maailm on kurnanud meie sinist planeeti niivõrd, et varsti ongi tal kõik jõuvarud otsas. Roald Johannson heidab pilgu meie noortele, kes ei taha eesootavale keskkonnakatastroofile väga lihtsalt alla vanduda. Nende relvadeks on mikrofonid ja kõlarid ning võitlustandriks meie avalik ruum!
Osa 4 - Hüva leili!
Vanadel eestlastel oli kaks kõige olulisemat püha kohta - hiis ja saun! Eestlased on ajalooliselt käinud saunas nii sünnitamas kui suremas ning viibinud seal ka kosjas ja pulmas. Roald Johannson põrutab taaskord Tallinnast välja ning otsib üles kõige vanemad külasaunad Eestis - Kadrina alevikus Lääne-Virumaal ning Koosa külas Peipsiääre vallas. Vihad likku ja hüva leili!
Osa 3 - Jumalast hüljatud
Ajal, mil Afganistanist juba mitmendat kuud järjest aina dramaatilisemaid uudiseid tuleb, on paslik heita pilk neile eestlastele, kes jälgivad kaugel islamimaal toimuvat vägagi tähelepanelikult. Roald Johannson otsib üles Eesti mehed, kes teenisid kaugel Afganistani sõjakoldes hoopis punaarmee ridades ning on nüüd, vabas Eestis, justkui jumalast hüljatud mehed.
Osa 2 - Romuralli printsessid
Me kõik teame Ott Tänakut, Markko Märtinit ja paljusid teisi Eesti rallispordi legende, aga kas teie olete kuulnud Piret Parikust, Kristiina Pihlakast või Age Sirelpuust? Nad on Eesti romuralli kuumimad piloodid, kelle lömmis masinad tõmbavad kohalesõitnud publiku korralikult käima. Roald Johannson rammib end mudasesse romuringi maailma ning tutvub naistega, kes end raskete igapäevakohustuste kõrvalt oma bensiiniauruses romus lihtsalt välja elavad!
Osa 1 - Tagasi Tallinnas
Oma lugematutel rännakutel mööda Eestimaad on Roald Johannson tihtilugu kuulnud legende meie kaasmaalastest, kes pole vabas Eestis mitte kunagi Tallinnas käinud. Saab see päriselt tõsi olla? Pärast pikka ja põhjalikku uurimustööd, olles otsinud nii maa alt kui maa pealt, leidis sihikindel saatejuht need eestlased lõpuks üles ning korraldab neile üllatusterohke kultuuripäeva pealinnas, esimest korda Eesti Vabariigi ajastul!
Osa 12 - Viimane vaatus
Vanarahvas teab rääkida, et vikatimees niidab kõige agaramalt just kevadel puude lehtimise ajal. Nüüd, kui kevadveed on juba jõudnud ära kuivada, sätib Roald Johannson end pealtvaatajaks viimasele vaatusele ehk Eesti matusele ning uurib staažikatelt matusetalitajatelt, kas tõesti on laastav koroonaviirus Maarjamaal taas surmalainele hoo sisse lükanud?
Osa 11 - Driftikunnid
Niipea kui päike taas kõrgelt paistma hakkab ja sile asfalt lume alt välja sulab, annavad esimesed kevadekuulutajad juba kuuma! Need on meie vabariigi kõige kirglikumad driftijad, kes on pidanud pika talve garaažis veetma, kuid nüüd saavad oma poleeritud velgedega vana bemmi lõpuks ribadeks sõita. Roald Johannson viib meid maailma, kus suitsevad rehvid ja bensiiniaur on igapäevane maagia.
Osa 10 - Vaktsiiniralli
Tähelepanu, valmis olla, start! Vaktsineerimiskeskused on avatud üle Eesti, vanuselisi piiranguid enam ei seata ning päästvaid süstlatorkeid jagatakse kõigile soovijatele. Roald Johannsoni kirglik reportaaž Eesti vaktsineerimiskeskustes, kus ühe päeva jooksul saab süsti enam kui 800 inimest.
Osa 9 - Autolavka kaptenid
Elame hirmsal ajastul, sest pelgalt toidukauplustes käimine võib surmava viiruse tõttu olla lausa eluohtlik. Vaatamata koledale pandeemiale pole aga autolavkasid õnneks veel ära keelatud ning paljudele maal elavatele inimestele on just rändkauplus asendamatu kaaslane. Roald Johannson seilab koos staažikate poebussi kaptenitega maha sadu kilomeetreid ning teeb kevadise toidutiiru mööda perifeerseid Eesti külasid.
Osa 8 - Elu minimajas
Maailmas ülipopulaarne "tiny house movement" ehk väikemajade liikumine on viimastel aastastel aina jõudsamalt kanda kinnitamas ka Eestis. Üha rohkem peresid on otsustanud oma kodu või suvila rajada just miniatuursetesse tingimustesse, sest alla 20 ruutmeetrise ehitise puhul pole tarvis projekti ega ehituslikke kooskõlastusi. Roald Johannson otsib üles Eesti väikemajade entusiastid ning imestab, kuidas nii kitsastes oludes on üldse võimalik elada.
Osa 7 - Öine vahtkond
Meie seas on 1232 naist ja meest, tõelist kangelast, kes oma perekonna, töö ning hobide kõrvalt annavad oma vabast ajast panuse meie kõigi turvalisuse tagamisse. Roald Johannson viib meid seekord Eesti abipolitseinike põnevasse maailma, kus patrullis tuleb käia nii päeval kui öösel. Kes on need vabatahtlikud valvurid, kes seisavad meie kõigi heaolu eest vaid missioonitundest?
Osa 6 - Töötud muusikud
Ettearvamatud ajad on andnud kõige tugevama hoobi neile, kelle sissetulek on otseselt seotud pidudest ja inimeste kogunemistest. Eesti lauljate ja meelelahutajate seas pole väidetavalt kedagi, kes poleks pidanud end töötuna arvele võtma või suisa uue töökoha leidma. Roald Johannson otsib üles meie muusikud, kes on olude sunnil pidanud elus kannapöörde tegema.
Osa 5 - Noored koolmeistrid
Eesti haridussüsteemis töötab noori meesõpetajaid vaid alla 2%, samal ajal on keskealiste naiste osakaal üle 43%. Roald Johannsoni mõtlemapanev reportaaž ühest “väljasurevast liigist” Eestis ehk alla 30-aastastest meesõpetajatest. Kes on need vähesed noormehed, kes otsustavad statistika kiuste siiski kooli tööle minna?
Osa 4 - Müügivõlurid
Ajal, mil kinnisvarahinnad Eestis taas kosmilistesse kõrgustesse tüürivad, on eriti oluline viia end turuolukorraga kurssi ning mitte lasta endal nahk üle kõrvade tõmmata. Kust aga läheb piir pealetükkiva müügimehe ning kliendile heaks partneriks oleva maakleri vahel, seda Roald Johannson Eesti kinnisvaramaakleritelt sedapuhku uuribki
Osa 3 - Trahvikomando
Mis imevägi paneb inimesi tegema tööd, mis paistab väga paljudele teistele julma ja ülekohtusena? Parkimis- ja piletikontrolör on moodsa ühiskonna üks kõige ebapopulaarsem elukutse ning sel korral üritabki Roald Johannson mõista kõiki neid ametnikke, kes on sunnitud päevast päeva inimestele trahvi tegema.
Osa 2 - Matkapalavik
Kurikuulus koroona-ajastu on inimkonna vaba aja veetmise võimalused totaalselt kokku kuivatanud, kuid meid, eestlasi, pole see põrmugi morjendanud, sest põlise metsarahvana oleme leidnud pelgupaiga meie oma metsades ja rabades! Ilma liialdamata võib väita, et keset tormist pandeemia-aastat on just loodusest saanud meie rahu oaas. Roald Johannson laseb suurest linnakärast jalga ning alustab ennenägematut seiklust mööda Eestimaa looduse kõige salajasemaid soppe.
Osa 1 - Šamaanide jälil
Segased ajad külvavad inimkonnas vastakaid tundeid ning suurt teadmatust tuleviku ees. Just murrangulistel aegadel ja maailmalõpu meeleoludes pöörduvad inimesed taas looduse ja kõrgemate jõudude poole. Roald Johannson otsib üle Eesti šamaanid ja teadmamehed, kes võiksid meid juhatada rahutust ajast taas õigele rajale.
Osa 12 - Jõulutaatide rännak
Käes on aeg, kui taas on liikvel punastes mantlites, valge habemega mehed, kes hüüavad „ho-ho-ho” ning jagavad kõige tublimatele meist kingitusi. Roald Johannson uurib sügishooaja viimases saates, kes on need mehed, kes poevad jõuluvana nahka ning kuidas see veider amet päriselt välja näeb.
Osa 11 - Rekanaiste karavan
Kuigi soorollid on moodsas maailmas kiiresti hägustumas, on paljud sooga seotud stereotüübid siiski visad kaduma. Mõni näiteks leiab, et naised ei sobi sõjaväkke, teine arvab, et naine ei saa hakkama suure veoauto juhtimisega. Õnneks elame me ajal, mil naistel on samasugused õigused ja võimalused kui meestel ning sel korral esitlebki Roald Johannson teile naisi suurte veoautode roolis ehk siis mängumaad, mis on ajalooliselt olnud pigem meeste pärusmaa.
Osa 10 - Keskturu luigelaul
Legendaarne Keskturg on nagu tõeline ajamasin keset Tallinna südalinna ning selle remontimist ja parandamist on aastaid pingsalt oodatud. Nüüd, uute turuomanike tuules, on pooleldi lagunenud ja amortiseerunud kompleks saamas juba paari aasta pärast hoopis moodsama väljanägemise! Roald Johannson saab vaba ligipääsu ajastutruule Keskturule ning uurib kaupmeestelt ja kundedelt, kuidas nemad suurtes muutuste tuules ellu jäävad?
Osa 9 - Seenefanaatikud
Keskmisest viljakam seeneaasta lõi metsaalused vohama ning tõi korilased kodudest välja! Roald Johannson on sedapuhku saatjaks Eesti suurimatele seenefanaatikutele, kelle elustiiliks on olla metsas igal võimalikul puhkehetkel, süüa seeni nii palju kui sisse mahub ning jagada oma teadmisi kõigi huvilistega. Otsige välja oma kummikud ja korvid, sel nädalal läheme metsa seenele!
Osa 8 - Rongiga üle
Kosmilise hinnaga Rail Balticu raudtee on teema, mis ei jäta ilmselt ühtki eestlast külmaks. Roald Johannson võtab ette üüratu teekonna mööda tulevase kiirrongi rada ja uurib trassi äärde jäävatelt inimestelt, kui palju pisaraid on valatud või hoopis rõõmuhõiskeid kuuldud!
Osa 7 - Inglid meie seas
Hoidke oma piip ja prillid, sest tänases saates kohtub Roald Johannson inimestega, kes peavad end maapealseteks ingliteks! Kes on need reaalsed ja lugupeetud Eesti inimesed, kes väidavad, et nad on juhitud teispoolse võimu ehk inglite poolt ning loodavad, et nende sõnum jõuab mitte ainult paljude eestlasteni vaid kogu planeedi inimkonnani.
Osa 6 - Matkaautode maania
Matkaautod ja haagissuvilad on noorte perede uus trend kogu Euroopas! Statistika järgi on matkasuvilate müük viimasel aastal Euroopa Liidus tõusnud pea 20 protsenti ning ka Eestis leidub lugematul hulgal noori, kes on pununud oma kodud ratastele ja löönud sellega siseturismi õitsele. Roald Johannson otsib üles kõige eripalgelisemad Eesti inimesed - need, kes on soetanud endale uhiuue ja moodsa matkasuvila, aga ka need, kes on sõna otseses mõttes vanast romust endale särava kaasteelise üles putitanud.
Osa 5 - Ulmefännide salamaailm
Kui sageli olete teie pööranud pilgu taevasse ja unistanud kokkupuutest mõne kõrgema tsivilisatsiooni esindajaga? Tänases saates infiltreerub Roald Johannson Eesti ulmefännide salapärasesse maailma ja uurib, kes on need inimesed, kelle elu keerleb täielikult fantaasia ümber ning miks kogunetakse kord aastas ulmefännide üleriigilisele kokkutulekule?
Osa 4 - Maanteekõrtsid
Narva ja Tallinna vaheline maantee on läbi sajandite olnud üks olulisemaid kaubateid Lääne-Euroopa ja Venemaa vahel. Kuna pikal teekonnal kipub ränduri kõht sageli tühjaks minema, siis on just maanteeäärsed kõrtsid olnud ajalooliselt parimad kohad keha kinnitamiseks. Roald Johannson tutvub oma suurel kulinaarsel rännakul üllatavate köökide, mitmekesise menüü ja ägedate inimestega, kes jäävad Eesti ühe suurima maantee äärde.
Osa 3 - Palverändurina teel
On see tänapäeva kiire elutempo või miskit enamat, kuid viimastel aastatel leiab üha enam inimesi end isikliku elu ummikust ning otsustab ühe väljapääsuna minna nädalate pikkusele palverännule. Roald Johannson jälgib lähedalt, kuidas üks Tartu mees on võtnud vaevaks käia jalgsi läbi ajaloolise palverännutee Tallinnast Pirita kloostrist kuni Vana-Vastseliina piiskopilinnuseni. Ja see pole mingi tore ajaviitematk, vaid sügavalt religioossetel kaalutlustel tehtud askeetlik rännak!
Osa 2 - Maasikaekspress
Tänavuse kevadsuve kuumim põllumajandusteema oli maasikakasvatajate töökäte nappus. Et võõrtöölised polnud ühel hetkel meie riiki enam teretulnud, tõttasid põllumeestele appi lihtsad inimesed eri eluvaldkondadest. Roald Johannson hüppabki sedapuhku maasikabussi peale ning vurab koos paarikümne inimesega otse põllule, et näha oma silmaga, kuidas põletav tööjõukriis põldudel päriselt välja nägi.
Osa 1 - Piiriäärne elu
Roald Johannson rändab sel sügisel taas mööda kodumaa radu ning võtab hooaja avasaates ette suure seikluse mööda Eesti ja Venemaa vahelist piiriala. Millist elu elavad inimesed alates Narva-Jõesuust, läbi Narva jõe kallaste, mööda Setumaa kauneid maastikke kuni Eesti kagupoolseima nurga - Parmu külani välja?