Logo
Vaadatav -3393 tundi

ESSE

Seekord on ESSE teemaks ühe mündi kaks külge – sõnavabadus ja vihakõne. Kas eestlased ongi oma olemuselt tigedad või lihtsalt otsese ütlemisega? Kas ühiskonnas pead tõstvas pidevas sopaloopimises on süüdi ropu- ja lapsesuised eeskujud Toompealt või internet, mis kurja eesmärgiga lendu lastud vaba sõna hetkega massidesse viib? Vihakõne ja sõnavabaduse teemadel on stuudiosse arutlema tulnud ajakirja Eesti Naine peatoimetaja Heidit Kaio, advokaat Robert Sarv ning blogipidaja Mari Leen Albers. Sõnadest saavad teinekord ka teod, teab LGBT+ kogukonna liige Anette Mäletjärv aka Heterokringel.
Eesti
2021
Osa 10 - Truudus
Me elame aina kauem ja saaksime eluaja jooksul üles kasvatada mitu pesakonda järglasi. Aga kas seda peaks tegema ühe ja sama kaaslasega? Ilmselgelt tüdineme samast partnerist ning tänapäeva maailm soosib pigem katkiste asjade ära viskamist kui parandamist, see käib ka suhete kohta. Seega, kas truudus on tänapäeval enam üldse väärtus? Sellel olulisel teemal debateerivad: polügaamiast unistav abielumees akrobaat Vello Vaher, paljusid paare liitnud pastor Peep-Ain Saar, podcasti saatejuht noor abielunaine Katrin Hinrikus-Karu, avatud abielus isiksusetüüpide häkker Kaido Kubri. Oma kogemusest avatud suhest räägib Elsa Levo. Truudusest laulab duo Eeva Esse ja Mihkel Raud.
Osa 9 - Moodsa aja emadus
Emadepäevanädalal debateerime emaduse pingelisema poole üle. Ehkki praegusel ajal on lapsevanema tööd lihtsustamas nii poliitika kui ka moodsad abivahendid, tunnevad emad end sageli liiga suurte nõudmiste tõttu nurka surututena. Kuidas üksteist materdamise asemel toetada ning kas iga naine peaks emaks saama, neil teemadel debateerivad kolmekordne ema, kuuekordne vanaema ja ühekordne vanavanaema näitleja Katrin Karisma, pereblogija ja kahe lapse isa Meelis Tomson, lapsi mitte sooviv podcasti Tissident saatejuht Marianne Ubaleht ja Sony Music turundusjuht Irene Kivi. Kuna emadus lükatakse üsna sageli kaugemasse tulevikku, on aktuaalseks saanud munarakkude külmutamine. Sellest kogemusest räägib Katri Teller.
Osa 8 - Infosõda
Kas me kõik osaleme infosõjas? Kuidas infosõja sõdureid, relvi ja lahinguid ära tunda, kuidas ennast selles sõjas kaitsta ning kuidas mitte muutuda kasulikuks idioodiks kellegi teise agenda tahtmatu levitajana? Kas ja kuidas sõdida infosõdurina kui me seda soovime? Saatejuht Eeva Esse.
Osa 7 - Üksinduse pandeemia
Mida rikkam on riik, seda üksildasem on rahvas. Eestlastest elab üksinda veerand. Üksindus tapab rohkem inimesi kui suitsetamine või ülekaalulisus ning teadlaste hinnangul on just üksindusest saanud aastaks 2030 maailma suurim epideemia. Teemal debateerivad muusik Marek Sadam, sisulooja Nele Kirsipuu, kunstnik ja režissöör Sandra Jõgeva, ajakirjanik Kristina Herodes. Oma kogemusi jagab üksinda ümber maailma matkanud Anne Rudanovski. Üksindusest laulab Artjom Zavitski. Saatejuht Eeva Esse.
Osa 6 - Vaimse tervise kriis
Elu jooksul puutub meist iga teine kokku stressi, depressiooni, ärevuse, kiusamise, vägivalla, suitsiidsuse või sõltuvushäiretega. Kui vaimse tervise probleemid oleksid sama nähtavad kui näiteks kipsis jalg, oleks meist pea iga viies praegu karkudega. Spetsialistide hinnangul halveneb olukord koroonapandeemia ning sõjaärevuse tõttu praktiliselt reaalajas, ent spetsialisti vastuvõtule on võimatu saada. Kuidas selle kõige keskel hakkama saada ja vajadusel end ise aidata, arutlevad näitleja Andrus Vaarik, ajakirjanik ja psühholoog ning “õnne-ekspert” Tiina Jõgeda, taskuhäälingu “Täitsa Pekkis” autor Mihkel Vetemaa, aastaid raske depressiooniga võidelnud sotsiaalmeedia sisulooja Aleksandria Mironjuk. Eeva Esse proovib psühholoogi juurde aega saada. Vaimsest tervisest laulab Johanna Elise Kabel.
Osa 5 - Naised sõjas
Sündmused Ukrainas on tõstnud tunduvalt eestlaste patriootlikkust ning üllatavalt palju kõlab ka rindele mineku soovi naiste seas. Mida peaksid naised tegema sõja ajal? Kas panustama tagalas, hoidma kodust elu, hoolitsema laste turvalisuse eest emigreerudes või kaitsma kodumaad rindel võrdselt meestega? Neil olulistel teemadel debateerivad stuudios vaimulik Annika Laats, näitleja ja saatejuht Katariina Libe, laulja Triinu Paomets ehk Lepatriinu ja Helen Allas Naiskodukaitsest. Seda, et naised polegi mitte nii hullud vaid pigem ohtlikud, laulab Erich Krieger!
Osa 4 - Kuidas saada rikkaks?
Eestlasi on tabanud finantsvabaduse hullus. Tundub, et kõik investeerivad ja kes veel ei investeeri, see vähemalt plaanib seda kohe tegema hakata. Kas on tõesti võimalik, et me kõik võiksime elada dividendidest? Ja kui nii, siis kes teeb töö ära? Kui aga raha pärast ei peagi tööl käima, siis mida üldse oma eluga peale hakata? Neil põletavatel teemadel debateerivad saates: eimillestki omale ise eduka ärimudeli loonud Epp Kärsin, finantsvabaduse apologeet Marko Oolo, kullamüüja Jüri Martin, supersäästmist oma hobiks pidav saatejuht Heelia Sillamaa. Intervjuu ning finantsnõu annab vabariigi kõige kuulsam tuvi - Rahakratt. Saatejuht Eeva Esse.
Osa 3 - Tühistamiskultuur
Üha enam on räägitud tühistamisest ning tühistamiskultuurist, mis on tulnud, et jääda. Kas see on ebameeldiv ühiskonnast väljaviskamise süsteem või vajalik meede, et muuta maailma kiiremini eetilisemaks? Tühistamise teemal võtavad sõna kodanikuaktivist Zuzu Izmailova, noorpoliitik Karl Jaagup Vahtre, vandeadvokaat Diana Minumets ja kogenud poliitik Jaak Madison. Oma kogemust jagab kunagine tühistatu ehk Nõukogude Liidu ajal põlu alla pandud Heidy Tamme.
Osa 2 - Kas eestlased ei usu enam meditsiini?
On selge, et koroonapandeemiast räsitud meditsiinisüsteem lükkab abivajajaid paratamatult alternatiive otsima ning kindlasti annab see olulist leevendust nii mõnegi häda korral. Kes aga vastutab kui imetohter, nõid või pendlimees teeb kasu asemel kahju? Stuudios debateerivad legendaarne teledoktor Viktor Vassiljev, kaardimoor Kirsti Timmer, meditsiinis pettunud kulturist Marek Kalmus ja Eesti esiskeptik Martin Vällik. Vähi seljatanud Merike Värik räägib, miks on vähihaiged kerge saak kõiksugu tervendajatele.
Osa 1 - Miks me enam ei seksi?
Kolmanda hooaja esimene ESSE küsib: kuidas internet meie seksuaalsuse kokku kuivatas? Seksist muutunud maailmas räägivad legendaarne dr. Noormann ehk Tõnu Ots, Arija Helmvee ehk Roosabanaanike, Tik-toki Tanel ehk Tanel Rentik ja tantrist Karolin Tsarski. Kergelt käätesaadava seksi pahupoole avab endine pornosõltlane Hendrik Adler.