Täna kell 20.00 uurib Kanal 2 telemagasin „Radar“, kuidas Vene ärimehed inimesi 1500 € eest miljonärideks lubavad teha, milline on Eesti demineerijate plahvatusohtlik elu ja mida soovitab plagiaadiskandaali sattunud Rainer Vakra lõputööde kaitsjatele?

 

Kuidas leida kullasoon? Kuidas saada kiiresti miljonäriks? Ehk – kuidas muuta oma elu paremaks? Need küsimused on meie kõigi peast läbi käinud vähemalt korra elus. Õige vastuse andmine pole kerge, ent samas mitte võimatu. Vähemalt nii üritavad inimesi veenda äritreenerid. Ühed neist on Venemaal sündinud kinnine ühing nimega Miljonäride klubi, kuhu „Radar“ sai seekord ametlikult pilgu heita.

 

Mehed, kes satuvad neli korda päevas pommi otsa

 

Eesti demineerijad said eelmisel aastal 1326 väljakutset – keskmiselt neli päevas. Kokku tehti kahjutuks 3380 lõhkekeha. “Radar” näitab mehi, kes igapäevaselt seda tööd teevad.

 

“Ei saa öelda, et meie töö konti ei murra. Kui murrab, siis ikka korralikult,” ütleb Põhja-Eesti pommigrupi juht Raido Taalmann.

 

Demineerijad räägivad saates oma karjääri meeldejäävamatest sündmustest. Näiteks sellest, kuidas üks Lõuna-Eesti kooliõpetaja kasutas leitud mürsku lehmavaia kinni löömiseks. Aga ka traagilistest, kus poiss kaotas elu, sest hoidis detonaatorit hammaste vahel.

 

Kuidas võidelda akadeemiliste petturitega?

 

Igal aastal kaitstakse Eesti ülikoolides tuhandeid lõputöid, nii ka tänavu kevadel. Sel aastal avalikkuse tähelepanu keskpunkti sattunud akadeemiline petturlus on tekitanud aga küsimuse, kas ja kuidas on üldse võimalik pettust ära hoida? Tänases “Radaris” otsime asjaosalistega sellele küsimusele vastust.

 

“Ma isegi tean ise juhtumeid, kuidas üliõpilane on läinud sinna arhiivist võtnud mingi vana töö, sealt maha kirjutanud, sest ta teab, et see ei tule sealt masinast läbi,” ütles Anastassia Kovalenko, kelle mõlemad magistritööd tunnistas Tartu Ülikool plagiaadiks.

 

„Radar“ uurib, mis küsimused on plagiaadiskandaalist veel õhku jäänud ja mida soovitab plagiaadiga vahele jäänud Rainer Vakra tänavu kevadel lõputöid kaitsvatele üliõpilastele?

 

„Radar“ on Kanal 2s täna kell 20.00, kohe pärast „Reporterit“.