Täna kell 22.30 jõuab Kanal 2 ekraanile uue dokumentaalsarja „Päriselu lood“ esimene saade „Kuningriigi langemine“, mis uurib Suurbritannias toimuvat ja selle mõju Eestile. Kohapeal käis ajakirjanik Marian Võsumets.
 
29. märts pidi olema päev, kui Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust. Kanal 2 ajakirjanik Marian Võsumets toob televaatajateni vahetud emotsioonid Londonist kohapealt. Sõna saavad kodanikuaktivistid, kohalikud eestlased, Brexiti pooldajad ja tulihingelised vastased ning poliitikud.
"Näen igapäevaselt, et parem- ja vasakpoolsed ainult sõdivad omavahel. See on juba täiesti kole, kummalgi pool pole inimesi, kes saaks omavahel normaalselt suhelda," tõdes Londonis kahte ettevõtet juhtiv eestlanna Merje Shaw.
"Brexiti liidrid räägivad meile banaanide kumeruse reguleerimisest, siin riigis puudub totaalselt teadmine, kuidas Brüssel töötab," märkis Euroopa Liitu jäämist pooldav britt Nicola Kingaby.
"Euroopa Liit oli väike 40aastane kõrvalepõige, see on kõik," leiavad Briti Otsedemokraatia Partei juhid, "nüüd hakkame kauplema terve maailmaga, Donald Trumpil on meie jaoks leping valmis."
Erisaade uurib, kuidas mõjutab Suurbritannias toimuv Eestit ning mis hinda meie selle eest peame maksma?
"Mind eestlasena teeks väga ärevaks näha seda rongi hoogu võtmas ja jaamast lahkumas. Teie julgeolek sõltub sellest," tõdeb saates briti julgeolekuekspert ja Eesti esimene e-resident Edward Lucas. "Britina tunnen, et pean terve maailma ees vabandama," lisas ta.
"Hämmastav, kui palju sarnaneb brittide olukord Eestis toimuvaga. Impeeriumi taust lisab Brexitile kihte, kuid rahvahääletuse südames oli protest Londoni rikkuse vastu, mida ülejäänud riik on pidanud üle 30 aasta pealt vaatama," ütleb saate autor, ajakirjanik Marian Võsumets.
"Ent Londonis oli neil päevil mäss, millesarnast Inglismaa pole aastaid näinud. Ainsa telekanalina toome Brexiti loo Eesti vaatajani laiemalt kui poliitika – see saade on rock'n'roll, tooni annab briti huumor," kommenteerib Võsumets.
 
Erisaade „Päriselu lood: Kuningriigi langemine“ on Kanal 2s täna kell 22.30, kohe pärast politseisaadet „Krimi“.