Skandaalne saatejuht ja ajakirjanik Katrin Lust toob vaatajateni jubedad, ent mõtlemapanevad lood Eesti naistest, kes on vihahoos oma mehe maha löönud. Kas põhjus on ainult vägivaldsetes meestes?

 

Katrin Lusti uus saatesari toob vaatajateni traagilised tõsielulood, kuidas täiesti tavalised Eestimaa naised satuvad psühholoogiliselt sellisesse olukorda, kus võtavad inimeselt elu. Naiste lood on küll erinevad, ent sellegipoolest kumab läbi üks ühine nimetaja.

«Tundub, nagu oleks tegemist lihtsalt naistega, kes on kellegi maha löönud. Tegelikult pole see lihtsalt lahe tapjaid õigustav teleshow,» kirjeldab Lust ja ütleb, et saate loomise taustal kerkis õhku küsimus, kas tegemist on asjaoluga, et Eestis vohab koduvägivald.

Idee sai alguse Kuuuurija loost, kus naine tappis mehe armukese

«Minu juurde tulid selle naise lapsed, sest naine ise on vanglas. Nad rääkisid, kuidas ema oli kannatanud kümme aastat vägivaldset elukaaslaslast,» kirjeldab Lust saateidee algust. Vägivaldne elukaaslane oli naist alalõpmata peksnud. Peksmise tõttu tehti mitmeid politseiväljakutseid, mees viidi arestimajja rahunema. Siis sai ta arestimajast välja ja kõik võis sama mustriga korduvalt edasi jätkuda.

 

Pideva peksmise tõttu muutus naine 90% töövõimetuks. Vägivalla all kannatav naine oli depressioonis, tugevate ravimite mõju all. «Lapsed rääkisid oma ema loo, mis oli teda mõrvani viinud. Lisaks füüsilisele vägivallale sai naine teada, et mees oli teda teise naisega petnud. Mees kutsus naise armukese juurde kaasa, kus pruugiti alkoholi,» kirjeldab Lust jubeda loo algushetki. Ta jätkab: «Mees ja armuke provotseerisid naise sellisesse staadiumisse, kus viimane kägistas armukese kuldketiga surnuks.»

Tapmisele puuduvad õigustused

Tapetu lähedastele ei lähe paraku ükski selgitus, ega tagamaa, mis juhtumini viis, korda - nemad on kaotanud lähedase ja tapja tembeldatakse igavesti mõrvariks.

«Lapsed kirjeldavad, et kui nende ema istub kinni tapmise eest, siis mitte kedagi ei huvita, mis ema selle jubeda teoni viis. Lapsi mõnitatakse koolis, sest nende ema on tapja,» kirjeldab Katrin Lust «Kuuuurijas» nähtud juhtumit, mis pälvis vaatajate hulgas suure pahameele.

Vohav koduvägivald

Tänaseks on surmavatest naistest filmitud kuus osa ja kõigist jookseb läbi kindel muster, milleks on koduvägivald. Lust kirjeldab, kuidas kõigil naistel tundus saatuslikul hetkel silmade eest mustaks minevat ja osad neist ei mäletavat oma tegu. Hetk pärast kohutavat tapatööd on nad võimelised ise kiirabi ja politsei kutsuma ning tunnistama, et on saanud millegi väga õudsega hakkama.

«Jõudsin arusaamale, et kui ühte naist korduvalt peksta, ei suuda ta sellest olukorrast iseseisvalt välja pääseda,» ütleb Lust. Ta lisab, et paraku kipuvad vägivalla all kannatavad naised lõpuks ka alkoholi ja muid narkootilisi aineid tarbima. See tundub mingis mõttes mõistetav, sest naine püüab leida valule leevendust ja olukord on tema jaoks niivõrd depressiivne.

«See olukord kulmineerub naiste jaoks hetkega, kui mees hakkab jälle kägistama ja peksma ning sellisel hetkel haarab naine kapilt ükskõik millise eseme, millega afektiseisundis virutada. Tegemist ei ole tapatööriistaks sobiva vahendiga, vahel võib see olla viinerinuga,» kirjeldab Lust naiste seisundit, kes kuriteo sooritavad.

 

«Surmavad naised» stardib Kanal 2s märtsis.

Tekst: Marju Rõmmel (Sõbranna.ee toimetaja)