Maailma ühe edukaima komöödiasarja «Sõbrad» edu näikse voogedastusajastu saabumisega üha jätkuvat. Kuidas aga on seriaali näitlejail vahepeal läinud ning millega nad täna tegelevad?

Unistuste keskele sündinud

Jennifer Joanna Aniston sündis 11. veebruaril 1969 Los Angeleses ehk otse Hollywoodi külje all ning seega polnud tüdruku samm lapsnäitlejaks hakata sugugi mitte ebatavaline. Seda enam, et noore Anistoni vanemateks on Kreeka juurtega näitleja John Aniston ja Itaalia ning Briti-Iiri juurtega näitlejanna Nancy Dow. Küll aga oli ebatavaline asjaolu, et oma karjäärivõrsed kasvatas äsja vanemate lahutuse üle elanud nooruke Jennifer teisel pool mandrit New Yorgis, kuhu ta vaid 11-aastasena kolis ning sealsesse Waldorf-kooli õppima asus.

Et just Jenniferist saab perekonna (ta oli paari ainus laps) suurim staar, ei osanud keegi aimata, sest ka tütre sünni ajal 36-aastane isa John lootis veel oma suurele läbimurdele. Isa karjääri kõrghetkeks jäi 1985. aastal saadud roll seebiseriaalis «Days of Our Lives», samas kui ema Nancy jaoks lõppes näitlejakarjäär juba 33-aastaselt, Jenniferi sünniga. Ainus kuulsus, mida naine kunagi kogeda sai, oligi tänu tütrele, ent seda paraku mitte heas mõttes: 2016. aastal siit ilmast lahkunud Dow avaldas tütre karjääri kõrghetkel vastu viimase tahtmist nende eraelust rääkiva memuaari, lüües sellega nende suhetesse pikkadeks aastateks lõhe. Alles 2005. aastal, pärast Anistoni palju meedia tähelepanu saanud lahkuminekut Brad Pittist muutusid suhted taas soojemaks.

Kiire tõus

Manhattanil mainekas nn kuulsusekoolis näitlemise õppimise ja esimeste teatrirollide vahel teenis Jennifer muuhulgas raha ettekandjana ning rattakullerina, kuid läbimurret kaamera ees ei tulnud atraktiivsel neiul erinevalt paljudest aastaid vaeva nägevatest unistajatest sugugi kaua oodata. Pärast paari ekraanitöö kirjasaamist saabusid kiiresti kobedamad otsad: oma nime sai ta tiitritesse esmakordselt kirja 20-aastasena noorteseriaalides «Molloy» ja «Ferris Bueller», mängides ajastule kohast tüüpilist teismelist neidu, milles aga on tuntav aga ka selle Jennifer Anistoni karakter, mis talle kuulsuse tõi.

Järgnes veidi vaheldusrikkam tööots FOXi sketšisarjas «The Edge», kus Aniston sai võimaluse näidata oma koomikutalenti, ning tõusvat tähte sai üles astumas näha ka komöödiasarjas «Herman's Head». Õnnetuseks aga tabas üht sarja teise järel sama saatus ning need võeti eetrist maha.

Nagu ikka, on enne koitu kõige pimedam: ajalugu teab rääkida, et 1993. aastaks saabus Anistoni karjääris põud. Ka roll omal ajal maha tehtud õuduskomöödias «Leprechaun» ei teinud asju paremaks, vaid pigemini kuulutas ette saabuvat allakäiku (kuigi jubedik ise osutus edukaks ning on oma kuue järjega tõusnud omaette kultusfilmiks).

Kõik muutus sel päeval, kui ta sai 1994. aastal kutse prooviesinemisele uue teleseriaali «Friends Like These» jaoks. Loomulikult oli tegu pilootepisoodiga David Crane'i ja Marta Kauffmani loodavale seriaalile «Sõbrad». Kuigi algselt kutsuti Anistoni Monica rolli (mis läks teatavasti Courteney Coxile), siis otsustas ta ise, et sobib paremini eluvõõra rikkurneiu Rachel Greeni rolli ning surus oma soovi läbi. Kõhutunne ei vedanud toona 25-aastast näitlejannat alt ning järgnesid 10 kuulsusrikast hooaega ühe maailma tuntuima telenäona. 

Tähelend ja globaalne kuulsus

«Sõprade» seriaali on tänaseks näidatud vaat et kogu maailmas ning läbi Netflixi on sari tänaseni Warner Brosi üks suurimaid ja edukamaid hitte, mis teenib iga näitlejagi pangakontole siiani aastas paarkümmend miljonit dollarit. Kui esimesel hooajal teenisid näitlejad iga osa eest veidi üle 20 000 dollari, siis viimastel hooaegadel teenisid näitlejad iga osa eest juba miljon dollarit. Kusjuures, Anistoni palk kasvas teistest näitlejatest kiiremini ning ootamatult sai just temast justkui sarja peategelane, kuigi keskne tegelane peaks tegelikult olema hoopiski Monica, kelle korteris pea kogu tegevus toimub. Ootamatult sai Anistonist ka aastatuhande lõpu iluideaal ning tema vallatult kohevast poolpikast soengust (mida ta ise ei sallinud) enimnõutud frisuur juuksurisalongides üle planeedi. 

Lisaks seriaalile suutis Aniston kanda kinnitada ka suurel ekraanil ning seda romantiliste komöödiate žanris. Tema suurimaks menukiks sai 2003. aasta komöödia «Bruce Almighty», kus ta mängis kõrvuti Jim Carrey'ga – film teenis kinokassades ligi pool miljardit dollarit ning tõusis kinoaasta esiviisikusse.

Koos õitsva karjääriga sai Aniston nautida ka rohket meedia tähelepanu ning kadestamisväärset armuõnne. 1998. aastal napsas kaunitar endale Hollywoodi kuumima poissmehe Brad Pitti, kellega kaks aastat hiljem uhke pulmapidu peeti. Neist kahest sai kiiresti kõmuveergude absoluutne lemmik ning kuna nende abielu hakati mingil põhjusel pidama selleks haruldaseks kuulsuste liiduks, mis ei purune, siis pole ilmestada, et press justkui kunagi nende kahe 2005. aasta lahutusest üle ei saanudki. Kui ilmnes, et lahutuse põhjuseks oli Pitti truudusetus oma tulevase naise ja laste ema Angelina Jolie'ga (legendi kohaselt sai neist paar juba 2004. aastal hittfilmi «Härra ja proua Smith» võtetel) sai Anistonist justkui kõikide petetud naiste võrdkuju ning kõmuväljaanded ei lasknud armukolmnurka aastaid hambust, kuulutades regulaarselt, et Pitt ja Aniston on taas paar ning kuuldavasti lapseootel, mis mõistagi ühelgi korral tõele ei vastanud.

2011. aastal leidis Aniston uue armastuse hoopis näitleja, stsenaristi ja režissööri Justin Theroux näol, kellega oldi õnnelikult paar kuni lahutuseni 2017. aastal. Pereõnne laste näol Aniston siiani leidnud ei ole, kuigi keskea saabudes vaatamata joogale ja karatele kergelt paisunud kehakumerused pidevalt rämpsajakirjandusele spekulatiivseteks pealkirjadeks põhjust andsid. Õnneks andsid aastad naisele aega inetute ja solvavate kõlakatega leppimiseks ja rahu tegemiseks ning ise peab Aniston oma abielusid tagantjärele igati õnnelikeks ja õnnestunuteks.

Edu jätkus ka pärast «Sõprade» lõppu ning tänaseks päevaks on naise «turuväärtuseks» portaali Celebrity Net Worth andmetel krõbedad 300 miljonit dollarit. Ka kuulub Aniston kindalt enimteenivate Hollywoodi (nais)näitlejate hulka: veel eelmisel aastal kasseeris naine oma rollide eest sisse 28 miljonit dollarit.

Võimas comeback

Viimased aastad ning televisiooni uus kuldaeg voogedastuse näol on toonud uued ja edukad tuuled ka Anistoni õuele. Kui juba «Sõbrad» tõi talle hulgaliselt kollektiivset tunnustust võitude ja nominatsioonide näol kõikidel olulistel teleauhindadel, siis just möödunud aasta on Anistoni jaoks märkinud justkui uuele tasemel jõudmist näitlejana.

Kuigi oma esimese personaalse Kuldgloobuse sai ta 2003. aastal ikkagi veel Racheli rolli eest, siis nominatsioon parima naisnäitleja kategoorias vastuolulise rolli eest Apple'i kvaliteetsarjas «The Morning Show» tähendas üheselt, et naise talent võimaldab tal end teostada ja uuesti leiutada ka väljaspool talle seni omaseks saanud pehmeid komöödiaid.

Kirsiks tordil ja templiks «näitlejadiplomil» sai sama sarja eest pälvitud ekraaninäitlejate gildi SAG Awards auhind, mis märgib kolleegide tunnustust kõrgeimal tasemel. 

Oma varandust Aniston sukasääres ei hoia, vaid «luhvtitab oma sajalisi» mitmes suunas: näitlemisele lisaks on täna 51-aastane Aniston muuhulgas juba tosin aastat aktiivne filmi- ja teleprodutsent ning tegeleb ohtralt heategevusega. Muuhulgas on ta ka sellesama Apple'i sarja produtsent ning pani oma kulu ja kirjadega õla alla ka «Sõprade» peatsele kokkutulekuepisoodile. Viimastel andmetel toimuvad võtted suve lõpus, kui pandeemia on loodetavasti mõnevõrra taandunud.

Alates 1. juunist hakkab Kanal 2 argiõhtuti kell 21 näitama armastatud teleseriaali «Sõbrad» (Friends).

Loe lisa Elu24st: https://www.elu24.ee/6976936/jennifer-anistoni-sarav-tahelend-naiivsest-rachelist-hollywoodi-moguliks