Täna kell 20:00 Kanal 2 saates „Roaldi retked Eestis“ otsib saatejuht Roald Johannson üles Eesti Vabariigi moodsad mõisnikud, kes on pannud kogu oma hinge ja südame, rääkimata hunnikust rahast, et taastada ja üles ehitada üks luksuslik häärber!

Ajaloolise pärandi taastamine kütkestab mõnda peret niipalju, et nad on mõisast teinud oma kodu. Kui sajand tagasi oli Eestis üle 1200 töökorras mõisa, siis tänapäeval on enamvähem säilinud ligikaudu 400 mõisa peahoonet, millest umbes pool on eraomandis.

Eestis on hinnanguliselt mõnikümmend inimest, kes võivad mõisa nimetada oma koduks. Nad on uue aja mõisahärrad ja -prouad, kes meie rahva võimsat arhitektuuripärandit ka 21. sajandil edasi viivad. Kes on need inimesed, kes jaksavad tänapäeval sellist arhitektuursest luksust üleval pidada?

Tänases saates kohtub Roald nendest kahe perega. Järvamaal Ervita mõisas tutvub Roald mõisahärra Jarkko Arhilahti ja tema perega. Perepea Jarkko kolis Soomest Eestisse ligi kakskümmend aastat tagasi, ostis mõisa ja hakkas seda taastama. „Käisime 350 mõisa läbi, enne kui otsustasime“ ütleb Jarkko, kes valis Ervita mõisa oma perele koduks just asukoha pärast.

21.sajandi mõisnikud tegutsevad ka Raikkülas. Seal pesitsev noorpaar soetas mõisakompleksi, mis oli pool sajandit seisnud täiesti tühjana ja suuresti lagunenud. Raikküla mõisaperenaine Karmel Jõesoo ja peremees Ivo Lambing otsustasid aga just sellele mõisale eluvaimu sisse puhuda.

„Roaldi retked Eestis. Moodsad mõisnikud.“ on Kanal 2-s täna kell 20:00, kohe pärast Reporterit.