Viis "Eesti tippmodelli" finalisti on maandunud mõne modelliagentuuri tiiva all, kolm on hobimodellid

Modelliotsingusaate mullu mais lõppenud avahooaja 14 finalistist üle poole tegutsevad siiani modellina. Võitja Helina Metsik, kellele sai osaks aastane leping Londonis asuva Premier Model Managementiga, pole sugugi ainus neidis, kelle nime võib leida mõne agentuuri hingekirjast.

Umbes aasta eest ütles omanimelise modelliagentuuri omanik Beatrice "Eesti tippmodelli" silmas pidades Õhtulehele, et tõsielušõudel on tõsieluga üldiselt vähe ühist ning suures moemaailmas läbi lüüa saade ei aita. Temaga nõustub agentuuri E.M.A. juht Katrin Rannaväli, kes väitis eelmisel nädalal Buduaaris: "See saade on ilmselt ikkagi meelelahutuseks mõeldud ja tõelise modellindusega seotus paistab olevat teisejärguline. Saates osalemine ei anna neidudele, kes tõeliselt modelliks saada tahavad, otseselt mitte midagi. Õigem on võtta ühendust modelliagentuuriga, sealt saab üldjuhul kohe ausa vastuse sobivuse kohta ning võimaluse kohe oma unistuste poole liikuma hakata."
 

Uurides, kuidas televõistlusel osalenud tüdrukutel vahepeal läinud on, selgub siiski, et kogemus pole neil päris mööda külgi maha jooksnud. Peale tippmodelli tiitliga pärjatud Helina on mõne agentuuriga lepingu sõlminud neli võistlejat: Adeline Vaher-Vahteri nimi ilutseb just E.M.A. nimekirjas, Mari Naujokas ja Evelin Orav on liitunud Margit Jõggeri agentuuriga MJ Models ning Ksenia Viksne emaagentuur on Saksamaal paiknev Noubelles. Veel kolm finalisti – Triinu Lääne, Keiu Simm ja Ksenia Vassiljeva – keskenduvad esialgu õpingutele, ent tegelevad modellindusega hobikorras.

Võitja Helina Metsik on Londonis vaheaegadel

"Eesti tippmodelli" esikoha pälvinud Helina (16) ehtis augustis küll Cosmopolitani kaant, ent asjaajamiste tõttu võttis Londonisse minek terve suve aega. Premieri modelliagentuuri aastase lepingu sai ta kätte hilissügiseks. Novembris-detsembris Londonis töötanud neiu rääkis Õhtulehele, et käis peamiselt fotosessioonidel, casting’utel ja kohtumistel potentsiaalsete klientidega. Aasta lõpus naasis Pärnu Koidula gümnaasiumis õppiv Helina koju, et lõpetada 10. klass.

"Modellitöö on täpselt see, millega ma oma tulevikku sisustada tahan. Samuti on tähtis haridus ning modellitöö kõrvalt kavatsen õppida," rõhutas ta. Aasta tagasi selgitas ta, et plaanib Londonis käia enamjaolt vaheaegadest ja vahel ka kooliajast. Et kooliaasta on selleks korraks läbi, ongi Helina maailma ühes moepealinnas tagasi. Just eile postitas ta oma Twitteri-kontol värske pildi, mille autoriks Londonis tegutsev fotograaf Iringo Demeter.

Hiinas ilma teinud Ksenia Viksne: tahan modellitööd teha, kuni noor välja näen

Tallinlane Ksenia (24) on ühtaegu pühendunud nii infotehnoloogiaõpingutele kui ka modellikarjääri edendamisele. Vahetult pärast võtteid, mullu märtsis, siirdus Ksenia New Delhisse, kus tal oli kolmekuune leping Chic Model Managementiga.

Ehkki ta on Õhtulehele öelnud, et Indias ei meeldinud pealetükkivad mehed, korralagedus, räpasus ja vürtsikad toidud, rõõmustas ta, et sai poseerida nimekatele ajakirjadele Women’s Health ja Asian Global Impact. Ksenia usub, et just seetõttu õnnestus tal sõlmida lühiajaline leping Pekingi parima agentuuri Modelline’iga.

"Seal meeldis mulle väga. Modelline’il olid suhted Pekingi ja Pekingi ümbruse parimate klientidega," räägib Ksenia nüüd ja meenutab, et kõndis Hiina moenädalal neljas šõus, tegi koostööd luksusbrändiga NE-Tiger, osales kohalike ajakirjade Milk ja CosmoBride ning L’Oréali fotosessioonidel.
 

Õpingute pärast Eestisse naasnud neiu on siingi osalenud proovipildistamisel ja näiteks disainerite Vera Lustina ja Liina Steini fotosessioonidel. Praegu teeb ta koostööd modelle maailma eri paigusse tööle suunava agentuuriga Noubelles, mille kontor asub Saksamaal.

"Tahaksin modellitööd jätkata, kuni ma veel piisavalt noor välja näen. Tegelikult plaanin sel sügisel välismaale sõita ja üritada pääseda mõnele tähelepanuväärsele moenädalale," avaldab Ksenia, kes loodab ka IT-karjäärile noores eas aluse panna.

Keiu Simm: modellitöö jõuab ette võtta pärast keskkooli

Modellisaate favoriit Keiu (18), kes enne esikolmiku väljaselgitamist kooli ja eraelu tõttu saatest lahkus, kinnitas märtsis Õhtulehele, et ei kahetse loobumist: "Vaatamata sellele, et modellisaate võit oleks mind mingil määral mu modellikarjääriga aidanud, arvan ma, et kui inimesel on potentsiaali, piisavalt tahtejõudu, usku endasse ning kindlasti ka toetajaid, ei ole tal vaja sellist tiitlit, mida modellisaade pakkus. Lõppude lõpuks ei saa modell tööd tänu oma tippmodellistaatusele, vaid oma oskustele!"

Keiu pole modellindusele selga pööranud: "Ma olen avatud pakkumistele ning üldjuhul neid mööda ei lase." Näiteks on ta korduvalt teinud koostööd Tallinn Dollsiga. Pildistamised ja moedemonstratsioonid on siiski pigem olnud ühepäevaprojektid. "Välismaale ei ole mind otse kutsutud, küll aga on mitmed Eesti agentuurid mulle kohta oma tiiva all pakkunud. Esialgu olen ma neist loobunud, sest ma ei otsi välismaale veel tööd ning Eestis saab ka ise tööd otsida ja leida," seletab Keiu.

Toila gümnaasiumis 11. klassi lõpetav tütarlaps arvab, et võtab modellitöö tõsisemalt käsile, kui keskharidus käes: "Ei tasu ülikooli astumisega kiirustada. Ma usun, et modellindus kuulub nende tegevuste hulka, millega ma pärast gümnaasiumi lõpetamist tegelema hakkan, kuid miski pole veel kindel."

Evelin Orav murdis end kuulsasse moeajakirja

MJ Modelsi koosseisus on silmapaistva tähelennu teinud ka vaikne ja tagasihoidlik Abja-Paljuoja tüdruk Evelin (19). Tema pildid on ilmunud mitme rahvusvaheliselt tuntud kaubamärgi kataloogis, kuukirjas Anne & Stiil ja isegi maailmakuulsa naiste moeajakirja Harper’s Bazaar Taiwani väljaandes. Praegu August Kitzbergi nimelist gümnaasiumi lõpetav neiu on kaasa teinud Tallinna moenädala šõudes.
 

Moemekades töötanud Mari Naujokas: eesmärk on teha suurt karjääri

"Olen lepingu sõlminud Margit Jõggeri agentuuriga MJ-Models. Minu eesmärk on saada tuntud modelliks ja avastada maailma, teha suurt karjääri," räägib oma ambitsioonidest Tartumaalt pärit Mari (18). "Olen käinud New Yorgis šõudel ning Pariisis ja Milanos pildistamistel," kirjeldab ta möödunud aastat.

Võtete ajal koduigatsust tundnud ja ise lahkuda soovinud Marile, kelle žürii siiski alles seitsmendana koju lasi, sai kodus saatesarja vaadates selgeks, et tal jagub potentsiaali kaugele jõuda. "Kindlasti olen arenenud, enne saadet olin ma tagasihoidlik. Olen enesekindlust juurde saanud ja tunnen ennast moelavadel täitsa mugavalt," sedastab võistluse ajal pigem argliku mulje jätnud näitsik, ehkki möönab: "Arenguruumi on kindlasti, inimene õpib ju terve elu."

Triinu Lääne: pakkumisi on palju, kuid võtan modellindust hobina

Esikolmikusse jõudnud Pärnu neiu Triinu (22) võttis vahetult pärast saadet väga aktiivselt moeetendustest ja pildistamistest osa. Ta võib üles lugeda näiteks osalemise Tallinn Dollsi lühifilmis "Scandolls", sama rõivabrändi kollektsiooni "Coca-Cola" esitlusel Katusekinos, Prantsuse pesufirma Etam esinduspoe avamisel Kristiine keskuses, Viru keskuses "Fibitil" ja "Moemaailma" šõul, samuti Pesumaailma ja Ženja Fokini ühisšõul ööklubis Sunset ning kampaanias "Teksades rinnavähi vastu".

Kuigi pakkumisi tuli mitmelt agentuuridelt, ei liitunud Triinu neist ühegagi ja õpib sügisest Saksamaal hambaarsti assistendiks. "Ka siin on mulle modellitööd pakutud. Olen mõningaid ühekordseid modellitöid ettegi võtnud, kuid puhtalt hobi ja kogemuse korras," ütleb ta.

Ksenia Vassiljeva ajas end paremasse modellivormi

Tallinna Lasnamäe gümnaasiumi abiturient Ksenia (18), kes kogus eesti keele riigieksamil 97 punkti 100st, plaanib sügisest õppida reklaamindust ja jaapani keelt. Sarjas rääkis teise koha saavutanud Ksenia, et unistab omaenda telesaatest. Kuigi ta on keskendunud keskkooli lõpetamisele, pole ta ka modellindust nurka visanud. Möödunud suvel rääkis neiu Naistelehele, et on saanud erinevaid tööpakkumisi ja et peab paremate šansside nimel suhkru- ja jahutoodetevaba dieeti. Tema viimase aja tegemistest saab näiteks tuua märtsikuise ülesastumise Marimo Fashioni kevadsuvise kollektsiooni esitlusel Solarises ja maikuise osalemise soengumeistrite ja stilistide heategevusšõul "Hair Fusion Show".

Adeline Vaher-Vahter: palju kohti on veel ootamas

Pärnumaalt pärit Adelinel (22) on taskus leping E.M.A. modelliagentuuriga, kuigi mullu mais väitis ta, et on kutse saanud mitmelt agentuurilt. Juba eelmisel suvel kinnitas "Eesti tippmodelli" produtsent Triin Randloo, et Adelinel on palju tööd. Kevadest saadik naudib ta modellielu päikeselises Itaalias. "Praegu olen modellindusega Milanos. Kauaks jään, seda veel ei tea. Minu eesmärk praegu on tegelda modellindusega. Palju kohti on veel varuks ja ootamas," räägib Adeline lühidalt oma tegemistest. E.M.A. koduleht reedab, et muu hulgas on ta osalenud L’Oréal Paris’ reklaamikampaanias.

Mida teevad ülejäänud?

Ka Lisann Luik (26) pole moelaval kõndimisest päriselt loobunud. Kuu algul tegi ta kaasa moestuudio NYMF etendusel Saarineni majas. Küünetehnikuna töötav Aleksandra Tšerdakova (22) on teinud sutsakaid fotomodellina. Kerli Sabal nendib, et osales pärast saadet mõningatel moeetendustel ja pildistamistel, ent on nüüdseks vähemalt esialgu modellindusega lõpparve teinud: "Elan nüüd Brüsselis, õpin siin prantsuse keelt ja naudin siinset elu." Anne-Lys Kuldmaa-Pärisalu (23) pani mullu suvel kinni "Eesti Miss Bikini" võistluse ja esindas Eestit septembri algul Hiinas Nanjingis missivõistlusel "Miss All Nations". 2012 missivõistlusel Hiinas Nanjingis..

Anita Tumaš (18) tunnistab, et on küll käinud moeürituste casting’utel, kuid ei saanud neil hiljem kaasa lüüa, kuna juhtus just sel ajal välismaal olema. Esialgu on tema eesmärk Eestis kool lõpetada: "Kui mul hiljem veel modellinduse vastu huvi on, siis võib-olla lähen kuhugi agentuuri."

Millega on tegelnud Gerli Kai Sosaar (20), pole teada.