Logo

Naabriplika

Vallavanema ämm on noorte juurde kolinud ja norskab öösiti. Vallavanem ei saa magada, aga tulevane Eesti president peab magada saama. Kui president ei maga, siis on kogu rahvas magamata. Vallavanema peas küpseb kurikaval plaan saata ämm presidendilossi ja ise jätkata Esnas poole kohaga presidendikarjääri. Kröösmani naine jätab Kröösmani maha, aga see ei takista Kröösmanil alustada Rolexi-äriga. Varik jätkab Aliinale külgelöömist. Tola meelehärm kasvab, aga saades tööd Koosaare poes, pole tal aega seda märgata. Insener ja Sookrates asuvad aga leiutama nähtamatuks tegevat pulbrit. Kiriklasse rajatud ilusalongis haarab aga saatana pintsli enda kätte kirikõpetaja ise.
Eesti
2016
Osa 4 - Euroopa kultuuriküla. Viimane osa!
Kröösman saab Piibliga pähe ja muutub maailma kõige paremaks inimeseks. Vallavanem aga otsustab, et valla päästmiseks kandideeritakse Euroopa kultuuriküla tiitlile. Kahjuks selgub, et kultuurikülas peaks mingil määral toimuma ka kultuurilist tegevust. Kerepa ja Krista aga satuvad kunsti laineharjal üksteisele lähemale, kui vallavanemale meeldiks. Lõpuks on muidugi kõik jälle omavahel tülis ja nagu Esnale kombeks, ei lõpe ka Euroopa kultuuriküla projekt just kõige paremini.
Osa 3 - Esna võitlused
Krista muretseb kliima soojenemise pärast ja Vallavanem otsustab sellest kasu lõigata. Tola otsustab sportlasekarjääri alustada. Kröösman kavatseb Esnasse rajada erilise toitlustusettevõtte. Nõnda juhtubki, et kahe vägeva teed kohtuvad. Vallavanem ja Kröösman alustavad heitlust elu ja surma peale ning kuna mängus on ka tulirelv, siis sekkuvad nii Varik, kui ka Vesol. Kirikõpetajast on aga kujunenud sarivõlglane.
Osa 2
Vallavanemal tekib sohipoja ilmsiks tuleku tõttu suur kodutüli ja lahutus pole kaugel. Kröösman ei taha vangi minna ja põgeneb. Varik saab valusalt korvi ja süda puruneb kildudeks. Kirikuõpetaja otsustab minna rahva sekka, et patustele lunastust pakkuda ja seab üles pihitelgi. Pärast raputavaid sündmusi selgub, et kõik inimesed on südames head. Isegi Esnas.
Osa 1
Kosmilised jõud sekkuvad ja Insener lahkub parematele jahimaadele. Algab jaht tema pärandusele ja kõik tahavad tema sugulased olla. Kröösman skeemitab endale korraliku jama kokku ja teda ootavad vanglatrellid. Pulmakellad helisevad inimestel, kes ei tohiks mingit loogikat pidi kokku sobida. Tola saabub tagasi Esnasse.
Osa 12 - Kõik jõuavad koju
Esnalaste seiklused Rakveres jätkuvad. Vallavanem leiab üles kadunud rahakoti ja telefoni. Suures edumeelsuse tuhinas kohtub vallavanem Rakvere kuulsa kuusekunstnikuga. Kerepa saadetakse kaaperdama ööjooksu ja punklaulupidu ning meeste tantsupidu. Varik aga seikleb Politseimuuseumis. Kröösmani katsed maailma tarbimishukust päästa, kukuvad kolinal kokku. Napsitrallid leiavad aga just Rakverest miljoni dollari idee. Siiski saabub lõpp ka sellele toredale reisile. Kodu tagasi jõudnud esnalaste jaoks on aga nii mõndagi muutunud. Reisimine on avardanud nende maailmataju ja hädas on loomulikult jälle ei keegi muu, kui vallavanem ise.
Osa 11 - Soojale maale
Vallavanema naine igatseb soojale maale. Paavel ajab selle alguses tüüpilise naise virinaga segamini, aga kui ka napsitrallid talle sama juttu rääkima hakkavad, asub vallavanem tegutsema. Ta laseb Kerepal organiseerida sõpruskohtumise Dubai linnapeaga. Kuid kuna infoliin Dubai linnapea numbrit öelda ei oska, sõlmib Kerepa sõprussidemed Rakverega. Igaks juhuks hoiab ta reisi sihtkoha esialgu enda teada. Vallavanem on aga sunnitud sõpruskohtumisele kaasa võtma ka delegatsiooni kuhu kuuluvad Kröösman, Varik, Aliina, Krista, kirikõpetaja ning loomulikult Mihhailova...
Osa 10 - Korruptsioonitelefon
Esnasse tekib üleöö salapärane üleskutse, mis ärgitab kohalikke korruptsioonitelefonile helistama ja korruptsioonist teada andma. Helistajate vahel loositakse auhindu. Musta südametunnistusega Vallavanem hakkab nüüd kõikjal reetmist haistma ja muutub paranoiliseks. Samal ajal üritab kirikõpetaja käivitada usu-kullerteenust, et usku inimesteni viia.
Osa 9 - Õiges paadis
Esnasse tuleb uue partei loomiseks toetust koguv mees ja Vallavanema jalgealune läheb tuliseks. Uus ja võimas konkureeriv partei ähvardab ta troonilt tõugata, kõik endised alluvad ja lipitsejad vahetavad paati ja pinge aina kasvab. Samal ajal tahab Kirikõpetaja aga usu propageerimiseks Esnasse kristlikku veekeskust rajada ja muutub uue partei esinumbriks. Võimuga harjunud Vallavanem peab nüüd oma positsioonide kindlustamiseks venna vastu võitlema hakkama.
Osa 8 - Kirikulõhe
Mihhailova ähvardab Kirikuõpetajast lahutada, sest mees ei saa enam hakkama ei usuasjade ega ka majapidamisega, rääkimata veel magamistoast. Kirikuõpetaja peab nüüd olema eriti kõva mees, et naine tagasi võita. Samal ajal tahab Vallavanema naine Krista korraldada uhke kirikliku ja lausa kuningliku laulatuse, sest nad pandi vene ajal perebüroos paari, aga Jumala ees on nad endiselt vallalised.
Osa 7 - Ahistajad
Vallavanemal on vaja vallamajas võimu haaranud Kerepa vastu komprat koguda ja ta otsustab mehe ahistamisskandaali mässida. Samal ajal ähvardavad aga nii Mihhailova kui Vallavanema enda naine varjupaika kolida, kui mehed nendega rohkem arvestama ei hakka. Spioonimängu alustanud mehed vajavad lõpuks ise kaitset, sest lükkasid käima võimsa lumepalli, mis Esna naised oma õiguste eest seisma pani.
Osa 6 - Tšakrad avanevad
Vallavanem kohtub salapärase Kaidoga, kes tahaks ehitada tselluloositehast. Loomulikult lööb selline suurejooneline mõte Paavli peas lambikese põlema ja sööstab huvides tegutsema. Kerepa avastab enda sarnasuse Põhja-Koera diktaatoriga ning hakkab mõtlema, mis oleks, kui tema polekski lihtsalt Kerepa. Kirikuõpetaja otsustab teenida lisaraha tšakrate avamisega, kuid tšakrad avanevad hoopis ootamatust kohast.
Osa 5 - Festivalihullus
Kirikõpetaja tahab usu propageerimiseks festivali korraldada ja nakatab mõttega ka Vallavanema, kes haistab teenimisvõimalust. Vallavanem lükkab rattad käima ja peagi on festivali korraldamisest haaratud kogu Esna, ainult et iga esnalane korraldab nüüd erinevat festivali ja kogu mäng väljub kontrolli alt.
Osa 4 - Kaasting!
Toimekad Esna küla elanikud ja loomad on taas ärevil. Nimelt otsib Eesti uus õudusmängufilm "Teisik" oma meeskonda kaht harrastusnäitlejat, kes oleks identselt sarnased. Insener ja Sookrates arvavad, et nemad on just sobivad, sest nende elu- ja joomakogemus on identne. Krista ja Krista ema aga arvavad, et just nende väline ilu ja sarm ei erine karvavõrdki. Kirikuõpetaja ja Mihhailova teavad, kuidas viimane eurosent enda kukrusse saada, sest filmimaailmas liigub ju miljonites raha.
Osa 3 - Esna sünnitab
Kuna vallavanem on endiselt haige, siis tunneb Kerepa end Esna täieõigusliku peremehena. Suures muutmistuhinas otsustab ta hakata valla iivet tõstma. Kuid peenelt väljatöötatud kõhutoetuste süsteem meelitab ligi vaid petiseid. Nõnda juhtub, et Esnas jäävad lapseootele kõik, kel vähegi aega leidub ning viitsimist jagub. Teiste seas ka Sookrates. Kröösman saab oma kasutusse vana kiirabiauto, aga kuna burgerimüügiks osutub auto kaunis kõlbmatuks, siis spetsialiseerub mees kogenud ärihiiglasena ümber. Varik on kordamööda hädas olematu kuritegevuse ning vallavanema naisega. Kiriklas aga plaanitakse kavalat petuskeemi.
Osa 2 - Kröösman ajab asju
Vallavanema haigus jätkub. Siiski pole keegi päris kindel, kas ta just surema hakkab. Kröösmani ja Kerepa kokkulepe päästeautode ülevärvimise suhtes päädib suure tööõnnetusega. Õnneks pole Esna rahvas piima pealt kooritud nahk ja raskused võidetakse ühiste jõududega. Mihhailova utsitab taas kirikõpetajat Paavlit pühakuks kuulutama. Kuna Viktoril on vesi ahjus, siis lubab ta selle protsessiooni kaasa teha. Sookrates ja Insener aga satuvad tööohutusnõuete rikkumise tõttu Vesoli juurde. Nagu alati – selgub et süüdi on hoopis Kröösman. Kui selle kohta nüüd öelda, et Esna suurvallas on asjad korras, siis me valetaks. Ei ole korras. Ja isegi lootust pole, et kunagi saaks.
Osa 1 - Vallavanem on haige
Vallavanem on suremas. Kõik hakkavad tema pärandust noolima, Krista pole muidugi kade tüdruk ja hakkabki lahkesti testamenti koostama. Siiski ei suudeta mõningates pärandiosades üksmeelele jõuda. Kui Krista palub kirikõpetajal Paavel veel enne surma pühakuks kuulutada, selgub, et üsna maistel põhjustel pole see võimalik. Insener ja Sookrates aga hoiavad silma peal vallavanema konjakikogul. Siiski selgub, et ka selle pärandisse kandmisel leidub takistusi. Kerepa haistab suurt võimalust ja hakkab vallavanemat asendama. Nõnda sõlmitakse ka Kröösmaniga leping päästeautode ülevärvimiseks. Aga ainult tõeline selgeltnägija suudaks aimata, mis jamasid sealt veel tulema hakkab.
Osa 12 - Esna paganad ja kristlased
Kirikuõpetaja valmistub Paavsti külaskäiguks. Selleks tuleb aga kogu Esna kristlaste protsenti tõsta vähemalt saja peale. Vallavanem haistab plaanis Esna kerkimist turismi-Mekaks ning vähemalt ühel hetkel on ta koos vennaga samas paadis. Mihhailovat aga ühe muiduleivasööja visiit väga elevusse ei aja. Eriti veel siis, kui selgub, et Paavst saabub alles sügisel. Geniaalse plaani - Esna maailmakaardile märkida - ähvardab tuksi keerata salapärane Esna nõid. Loomulikult on siin oma osa mängida ka napsitrallidel ning Kröösmanil.
Osa 11 - Motomehed
Napsitrallide valve alla jäetakse mootorratas. Aga on ütlematagi selge, et kui mootorratas juba Esnas on, siis ei jäta Paavel juhust kasutamata ja kohe peab sellega mõned tiirud tegema. Õli valab tulle ka Krista, kes Paavlit enam kõige nooremaks meheks ei pea. Kirikuõpetaja aga avastab poeriiulitelt enda pildiga raamatu. Vaatamata kõigi esnalaste kahtlustele, selgub viimaks tõsiasi, et Viktor Koosaare elulugu on veel kirja panemata. See omakorda vallandab Esnas elulooraamatute kirjutamise laine. Varik aga otsustab teha lõpu igasugusele ebakainele sõidulaadile, mis Esna vanad ja noored vallutanud on. Kõige parem on selleks muidugi korraldada koolitus.
Osa 10
Vaba naine vabal maal võib olla just täpselt nii kole, kui ta ise tahab. Seda teab vallavanema naine päris täpselt ja edasine on juba vallavanema probleem. Krista eneseteadvuse tõus suunab ta niimoodi jälle vallavalitsusse rüppe tööle. Kirikõpetajal on mure surijatega. Viimasel ajal kipuvad vallakodanikud lusikat nurka viskama valla kõige kaugemates nurkades. Sageli ei jõua Viktor enam õigeks ajaks viimast võidmist tegema ja nõnda sünnib tema peas plaan kolida võimalikud surijad kõik vallakeskusse kokku. Vallavanem aga tema entusiasmi ei jaga ja nii puhkeb lahing surijate pärast. Napsitrallid aga tulevad mõttele luua oma ettevõte. Kuid nagu selgub, ei piisagi alati vaid arvete õigeaegsest esitamisest. Mõnikord tuleb tasu saamiseks ka reaalselt tööd teha. Ja selle taha bussijaama asukate äri takerdubki.
Osa 9
Kerepa ja Solist asuvad ebaseaduslikult valla metsa tegema. Rahvas tõstab Kerepa vastu mässu, sest Esna elu on muutumas põrguks. Krista on ahastuses, sest Paavel tahab suhte lõpetada. Mihhailova seob Kirikuõpetaja kinni, et see oma tervist rohkem ei rikuks. Vallavanemal taastub äkitselt mälu ja ta lööb korra majja.
Osa 8
Solistist saab Kröösmanile õuduste puuküürnik, kellest on võimatu lahti saada. Kerepale lööb võim pähe ja temast saab kuri diktaator. Aliinal ja Varikul toimub romantiline õhtusöök. Tola saab vangist välja, aga väga valel päeval, sest kodus ootab teda karm üllatus. Mihhailova põetab sellise hoolega, mis on rohkem ahistamise moodi ning kirikuõpetaja on sunnitud põgenema.
Osa 7
Mustad pilved saabuvad Esna kohale. Solist on tagasi ja esimese asjana ajab Vallavanema alla. Tola jääb eksikombel süüdi ja satub vangi. Kirikuõpetaja tervis halveneb järsult ja ta kukub kokku. Mihhailovast saab karm ja kuri põetaja. Vallavanemal on saadud löögist mälukaotus ja valla juhtimine läheb ajutiselt Kerepa kätesse.
Osa 6
Vallal on sünnipäev tulemas ja seda juba homme. Keegi pole võtnud vaevaks midagi selleks puhuks korraldada ning Krista haarab härjal sarvist. Kohalik mesinik on hädas põldude mürgitajatega. Tuleb välja, et Kröösman tegeleb ebaseaduslikult taimekaitsevahendite müügiga ning ta üritab asitõendeid peita. Lihtne ülesanne, raske teostus.
Osa 5
Vallavanem tahab teha Esnast eesistuja-valda. Insener ja Sokrates näevad soliidset meest ning arvavad, et see mees on Brüsselist. Algab jaht mehe ülesleidmiseks, et saada toetusi. Kavandatakse pansionaate ja hotelle, sest varsti peaks hakkama tähtsaid mehi Esnasse voolama. Kuna meest ei leita, tuleb Sokratesel maskeeruda, et Vallavanemalt õlleraha välja pigistada, mis on ette teada läbikukkunud plaan.
Osa 4
Vallas leivad jutud Tola õnnetuskindlustuse rahadest. Rahvas asub ennast kindlustama ja õnnetusi korraldama. Mõnedel tekib veel geniaalsem plaan: valetada ennast töövõimetuks. Vesol on hullumas. Kirikuõpetaja asub looma investeerimisfondi, et tulevikus vald õitseks. Algajal investoril ei saa kerge olema.
Osa 3
Rahvas vajab meelelahutust ja Vallavanem otsustab korraldada tsirkuseetenduse. Head truppi on keeruline leida ja bussijaam kambal tuleb kogu show enda peale võtta. Kirikuõpetaja astub tsirkuse vastu võitlusse ja agiteerib mässu, sest kardab looma piinamist. Varik asub vaikselt, aga järjekindlalt Aliina südant võitma.
Osa 2
Vallavanemat häirib naabri puu, mis hommikupäikest varjab. Remmelgasaaga kordub Esnas. Kirikuõpetaja tahab usku levitada, aga saab kaela ahistamissüüdistuse. Tola üürib Kröösmanilt toa, aga see saab olema ränk viga. Bussijaama püstitatakse lapsetegemistelk, et iivet tõsta. Vallas juba igav ei hakka.
Osa 1
Inimene tahab alati seda, mida tal ei ole ja igal pool mujal on parem kui siin. Sama kehtib Esna rahva kohta. Vallavanem üritab ühekorraga õnnelikuks teha nii kogukonda kui ka iseennast. Paraku saab karmavõlg Paavli ühel hetkel ikkagi kätte. Kirikuõpetaja proovib hoida pööblit valguse teel, aga eksib ise pimedusse. Värvikas seltskond püüab hoolimata tohututest jamadest säilitada rõõmsat meelt, sest vald on üks suur pere, kus liikmete puudustega lepitakse. Ja andestatakse ka andestamatu...
Osa 12 - Tola lõpetab kooli
Tallinnast on Esnasse saabumas tähtis mees ja küll vallavanem juba teab, kuidas tähtsaid mehi kohelda. Kahjuks väänab Krista jala välja ja tekitab oma jalahädaga vallavanema plaanidesse augud. Aga vallavanem pole kindlasti selline mees, kes kohe alla annab. Samal ajal on Tolal käsil kooli lõpetamine. Napsitrallid on selleks puhuks villinud eriti hea koolilõpuõlle, mis kahjuks satub pisut valedesse kätesse. Kiriklas hakkavad toimuma aga kummalised imeteod, kus on mängus samuti bussijaama põliselanike käed. Kröösman on hädas võimalike murdvarastega, aga õnneks on Varikul, kui kogenud politseitöötajal lahendus nagist võtta. Või siis pigem kapist. Ühel hetkel muutub aga esnalaste elus kõik, sest kätte jõuab üks suur sündmus, mida paljud esnalased on juba üheksa kuud oodanud. Kuidas see kõik lõpeb ja kas esnalastel on lootust elama jääda – seda teab vaid Tola üksi.
Osa 11
Bussijaama tagant leitakse naftat ning see uudis ajab Esna kihevile. Vallavanem ja Kröösman loodavad kiirelt rikastuda. Kirikuõpetaja näeb selles Esna hävingut ning proovib inimesi mõistusele tuua ja vaikima sundida. Tola saab ajutiselt bussijaama omanikuks. Peagi selgub, et kõik ei ole kuld, mis hiilgab.
Osa 10 - Ebanormaalne Esna
Kirikõpetajal tekivad kahtlused selles suhtes, et kas maakera on ikka ümmargune pall? Ja ta asub uurima lapiku maa teooriat. Kõigele krooniks peab vaene mees hakkama ka ümber lükkama Darwini arenguteooriat, mis pole sugugi kerge ülesanne ka temasuguse targa mehe jaoks. Vesol on oma katsetega jõudnud punkti, kus ta seisab uue avastuse lävel. Vallavanem on hädas naisega, kes vajab uut liikumisvahendit ja kuigi Varik leiab hulkuva hobuse ning esialgu tundub probleem lahenduse leidvat, siiski võib taas tõdeda – naised ei tea kunagi, mida nad tahavad, aga kui nad midagi saavad, siis tahavad nad kohe midagi veel. Tola ja Aliina rasedus jõuab aga punkti, kus nad peavad hakkama koos sünnituskoolitusele mõtlema. Siinkohal satub nende teele nõustamisekspert ja kogenud koolitaja dr Kröösman.
Osa 9 - Testpatsiendid
Vallavanemal on depressioon ja Krista sunnib ta arsti juurde minema. Varikul on tööstress. Tolal on masendus, sest lubas Aliinale, kui ta veel joob, siis paneb ampulli. Just parasjagu otsitakse testpatsiente uutele antidepressantidele ja mehed proovivad sellest abi saada. Ravimitel on aga ootamatud kõrvalnähud ja kogu Esna on tõsises ohus.
Osa 8 - Esna peab blogi
Ühel päeval saabub Krista koju tervendavate kivikestega. Paavel satub muidugi raevu, aga Kerepa kaasabil leiab ta probleemile lahenduse. Kiriklas aga puhkeb blogivaimustus. Kui kirikõpetaja pühendab oma vaimu tões ja usus Jumala teenimisele, siis Mihhailova näeb kõiges vaid võimalust ka ise mehe kristlikust blogist kasu lõigata. Kuuldes blogimaailma võimalustest otsustavad ka Paavel ja Kröösman kampa lüüa ning peagi on blogikultus vallanud kogu Esna. Siiski pole virtuaalmaailm nii tulutoov nagu vallavanem arvab ja lõpuks peab ta taas tunnistama kurba tõde – tasuta lõunaid pole olemas.
Osa 7 - Taaskasutus
Vallavanema naine otsustab oma kodusest majapidamisest kõik vana ja mittevajaliku välja visata, et teha ruumi uuele ja värskele energiale. Nõnda satuvad bussijaama asukate kätte vallavanema vanad linad ja see põhjustab suure arusaamatuse. Kõik muu üleliigne vallavanema majapidamisest leiab aga koha Kröösmani vanavaraäris, millega leidlik mees endale raha on otsustanud teenida. Mihhailova avab Esnas uue vaatamisväärsuse, mis muudab mõruks kirikõpetaja kadeda meele. Aliina on aga otsustanud, et aitab sahkerdamisest ja nõuab vallavanemalt ning Kerepalt tõsisemat suhtumist tarbimistähtaja ületanud ravimitesse. Kõik see viib vallavanema kannatuse viimase piirini.
Osa 6 - Vald soojaks
Kõik algab sellest, et vallavanem näeb võimalust valla kulul oma maja soojustamiseks. Kerepa rumala vea tõttu saab sellest aga teada kogu vald. Ja üks korralik soojustus juba esnalasi külmaks ei jäta. Kõige hullemast päästab seekord vallavanema välja tema leidlik meel. Kröösman, kes vallavanemaga soojustusmaterjali osas koostööd üritab teha, saab taaskord vastu näppe. Aga ta kohe kiuste ei õpi oma vigadest. Tola valmistub aga aina tõsisemalt Aliina sünnituseks, millele tema sõbrad bussipeatusest ka kogu hingest kaasa elavad.
Osa 5 - Paavel läheb kooli
Töötu vallavanem on sellises meeleheites, et läheb Kröösmani kõrtsi tööle. Aga Kröösmani soove ning unistusi ei suuda ükski normaalne inimene rahuldada. Tüli polegi kaugel, kui Paavel kohtub Guidoga, kes juhib nüüd Järvamaa kutsehariduskeskuse elu. Osava mehena räägib Paavel Guidole augu pähe ja vallavanemast saab aus koolitöötaja. Siiski on vallavanema arusaam aususest hoopis midagi muud, kui Järvamaa kutsehariduskeskusel ja pole midagi üllatavat, kui ühel hetkel nende kahe aususe vahele lõhe kasvab. Oma osa mängivad selles ka Kerepa mahhinatsioonid Salme Saepuruga.
Osa 4 - Esna märk
Ühinemistoetused löövad vallavanema meeled üle pea kokku nagu lained ulgumerel. Ja Paavel asub otsima uusi ohvreid, kellega veel ühineda. Koos Kerepaga kuulutatakse välja Esna märgi otsingud. Kuna auhinnafond on päris tõsiseltvõetav ei jää Esna põlisasukad märgi suhtes ükskõikseteks. Oma märgiga tulevad lagedale kõik. Isegi Tola, kes püüab valmistuda samal ajal ka isarolliks. Kiriklas hoiavad Viktori ja Mihhailova meeli ärevil sugupuu uuringud. Viktoril on lootus saada sugulaseks lausa Paavsti enesega. Samal ajal, kui Mihhailova ihub hammast mõisapärandile. Kröösman, kui Esna TV logo looja ja paadunud disainer aga pühendab kõik oma meeled Esna märgi uueks loomisele ning loomulikult – kes teeb, sellele ka antakse. Kerepa märgiotsingud takerduvad aga tema riivatusse mõtlemisse. Krista märgiga juhtub veel aga see kõige hullem.
Osa 3 - Isad ja libaisad
Ühel hommikul avastab Krista, et Paavel käib talle oma nõudmistega närvidele. Naisele omaselt otsustab ta Paavli rasedustestiga paika panna. Paavel aga laseb Kerepal luua valda auisa palga, millele ta loodab peagi sünnitava Krista kaasabil kandideerida. Krista rasedus pole aga päris tavaline rasedus ja nii avastab Paavel end ühel hetkel probleemi eest, et ta on isa, kellel pole last. Suures hirmus kaotada auisa palk hakkab Paavel kiirkorras lapsendama. Mingil arusaamatul põhjusel leiab aga Paavli tuttav lasteametnik, et Paavel pole lapsendamiseks valmis. Lastega on hädas ka Kröösman, Varik ja Tola, kes kõik otsustavad ühel hetkel Aliinale silma heita. Siiski väljub isalahingutest võitjana Tola. Kuid mõni võit võib tähendada ka kaotust.
Osa 2 - Uus vallavanem
Uus naisvallavanem on kohal ja asub Paavlilt kohe tegusid nõudma. Paavlile aga teod ei meeldi. Omal viisakal kombel asub ta koos Kerepaga vallavanemat võluma. Uue vallavanema suhtes ei jää ükskõikseks ka kirikõpetaja, kes Mihhailova õhutusel viimasele lausa külge lööma hakkab. Uuele vallavanemale aga meeldib rohkem Kerepa, kelles ta säärase põlemise üles õhutab, et vaene mees plingib öö läbi Esna puude otsas. Vennad Koosaared sellest aga end heidutada ei lase ning ründavad uut vallavanemat üha jõulisemalt. Siiski leiab osav naine meestele lahenduse. Iseasi, kas see ka põlemistemperatuurini ülekuumenenud meestele endile meeldib. Õli valavad tulle ka napsitrallid, keda Paavel uue vallavanema käsul tegudele õhutab. Aga nagu me kõik teame – põleb napsitrallide lambis iga õli ja kahju on lõpuks korvamatu. Lõpuks leiab uus vallavanem endale väärilise lõpu ja Esna elu pöördub tagasi vanadesse rööbastesse.
Osa 1 - Kättemaks
Paavel ja Kerepa ootavad uut vallavanemat ning mängivad kaarte. Aga Paavel pole rahul, et ta valdade ühinemise käigus kõrvale heideti. Kui Krista hakkab koondamistasude kohta uurima, küpseb Paavli peas uus plaan, kuidas tulevasele vallavanemale kohe ette koht kätte näidata. Ta asub koos Kerepaga valda uusi töökohti looma ning täidab need endale ustavate inimeste ja loomadega. Kirikõpetaja on aga hädas Mihhailovaga, kes uuenenud vallavalitsuses haarab usuasjade nõuniku väärika ametikoha. Insener, Sookrates ja Tola leiavad uue väljakutse transpordinõunikena. Uus vallavanem pole aga siiski päris eile sündinud ja keerab saabudes Paavli plaani hoopis omakorda pea peale. Haldusreform on sündinud. Elagu haldusreform. Kröösmani peas küpseb uus plaan parandada oma elujärge pimekohtingutega. Oma plaani esimesteks ohvriteks valib ta Variku ja Aliina. Siiski selgub, et pimekohtingud polegi kõige lihtsam viis raha teenida.
Osa 13 - Esna valla lõpp
Koleda kriginaga veereb Tallinnast Esna suunas hirmus haldusreform, mis ähvardab lömastada oma teel kõik elava. Vallavanem ja Kerepa asuvad edeva elukaga ennastsalgavasse võitlusse, kuid vastase väed on ülekaalus. Viimases hädas pöördub vallavanem oma venna kirikõpetaja poole, keda Esnas on tänu tema ettenägelikkusele hakatud kutsuma ka Võimsaks Viktoriks. Kirikõpetaja annab pahaaimamatult vallavanemale nõu, hoida looduse poole. Kuid vallavanem saab sellest omamoodi aru ja asub tegutsema. Napsitrallid kaasatakse nagu juhuslikult looduvaatlustesse ja loomulikult leiavad nemadki võimaluse oma igapäevane õlletilk ausalt välja teenida. Aga haldusreform ei halasta! Kui Esnasse saabub salapärane audiitor, jääb vallavanem siiski ilma oma tööst, vallast ja tulevikust. Selle väga kurva loo käigus elab meie kangelane läbi pettumuse, valu, reetmise ja leiab endas taas jõudu muistsete eestlaste kombel uuesti otsast alustada. Ainult tõeline armastus päästab maailma! (Ja möödaminnes ka Esna.)
Osa 12 - Sveiki, Esnas!
Kõik saab alguse sellest, et Kröösman käib Lätis ja toob sealt kaasa alkoholi. Loomulikult lööb see ettevõtlikul mehel harja punaseks, millise ebaõiglase aktsiisiga karistatakse Esnas ausaid tööinimesi, kes end samuti meeleldi lõõgastaks alkoholi seltskonnas. Üheskoos vallavanemaga kuulutatakse Esnas välja Läti vabariik ja Esna nimetatakse ümber Esnasiks. Äri läheb lausa nii hästi, et Kröösman vahetab kalli raha eest oma ilusa nime ja muutub üleöö Ivars Kröösmansiks. Kõik oleks ju kena, kui kirikõpetaja ühel hetkel endas ennenägematuid ettenägemisvõimeid ei avastaks. Ennustus ennustuse järel hakkab teoks saama ja kui vallavanema naisest saab lausa Naisliikumise President, on asjad Esnas lausa tasakaalust väljas. Õnneks sekkub viimasel hetkel Tolli- ja Maksuamet ning kõige suurem kahju jääb sündimata. Napsitrallid jõuavad aga äratundmisele, et Läti ja Eesti viinal polegi nii suurt vahet.
Osa 11 - Kool ja koolitus
Vallavanema naisel on sünnipäev, aga taaskord unustab Paavel selle ära. Pole ka ime, kui sul on juhtida terve vald, kus raha lihtsalt vedeleb maas ning lausa nõuab paremat rakendust. Nõnda asutabki Aliina Esnasse täiskasvanute täiendõppe. Üheskoos Kröösmaniga loodab vallavanem kooli najal lõigata ka ühiskondlikku tuntust ja kasu. Aliina kool aga kujuneb napsitrallide magnetiks. Nõnda on üheskoos plindris nii Kerepa, Kröösman kui ka vallavanem. Viimase otsustusvõimet kahandab ka teadmine, et taaskord on ta unustanud oma kalli kaasa sünnipäeva. Viimases hädas haarab vallavanem Kröösmanist, kes saadetakse vallavanema naisele sünnipäevaks kingitust vormistama. Selle asemel, et endale pandud vastutust väärikalt kanda, satub Kröösman hoopis hätta. Kiriklas võitleb Mihhailova viimase veretilgani oma uute jalavarjude eest.
Osa 10 - Ettevõtluse eesliinil
Pärast läbikukkumist inimõiguste vallas avastab vallavanema naine, et aeg on küps käärida käised ning alustada oma isikliku moeäriga. Nagu kiuste on Esna ministeeriumis silma jäänud puuduliku panustamisega ettevõtlusse ja lumepall hakkab veerema. Ettevõtluse laviini alla jäävad ka kirikõpetaja ja napsitrallid. Kirikõpetaja küll hädavajadusest hoida pisutki raha kokku, aga napsitrallide äriidee kutsub ellu armastatud lehma surm. Nõnda siis arendavadki nad üksteise võidu kodumasinate parandustöökoda ja põllumajandust. Vallavanema naine on aga samal ajal saanud küüned taha kuulsale moegurule. Tema ettevõtmisega liituvad ka vallavanem, Kröösman, Varik ja Kerepa. Viimane küll lootuses näha poolpaljaid modelliplikasid. Siiski jäävad poolpaljad modelliplikad Kerepal taaskord nägemata, sest vallavanema naine juba teab, mis müüb.
Osa 9 - Varguste viies laine
Kui kiriklast varastatakse käru, pole Mihhailova sugugi kindel, et tegemist on kuritööga. Mihhailova arvates võis kirikõpetaja lihtsalt käru ära peita, et toas laisklemist nautida. Kuid pärast hirmsat röövimist tema köögis, muudab Mihhailova meelt ja üheskoos kirikõpetajaga asutakse armutu varga jälgi ajama. Selgub, et Esnas on varguste ohvriks langenud veel teisigi kodanikke. Vallavanem püüab küll ühelt poolt hirmsat röövlijõuku peatada, kuid teiselt poolt segab teda tema lihane abikaasa Krista, kes asub võitlema inimõiguste eest. Kerepal ja Varikul ei jää muud üle, kui meeleheitesse langeda. Kui varguste viies laine jõuab viimaks Kröösmani kasinasse elamisse ning asub laastama ka vallamaja, leiavad Vallavanem ja Varik endas taas jõudu asuda Esna turvalisuse eest halastamatusse võitlusse. Olgu vastaseks siis kasvõi Ämblikmees ise.
Osa 8 - Koolisõjas surma ei saa
Vallavanema naisel tuleb geniaalne idee asutada erakool ja loomulikult satub löögi alla jälle Paavel. Kuidas on võimalik siis oma kallile naisele ära öelda? Koos Kerepaga asub vallavanem otsima koolimajaks sobivaid ruume ja sundvõõrandamise ohvriks langeb Kröösman. Kröösmanile muidugi vallavanema plaan eriti ei meeldi ja ta asub vastupanu osutama. Siit algabki koolisõja otsustavaim lahing. Koolivaimustusest ei pääse ka kirikõpetaja, kes asub entusiastlikult rajama Esna usuõpetust, kuid lõpetab nagu alati. Halvasti. Napsitallidel aga algab ettevõtlushooaeg, mida häirib Tola siiras soov saada korralikuks inimeseks. Lõpuks selgub, et naise tujud on nagu tuul väljal. Püüa palju tahad – kätte ei saa. Ja nõnda rikastub Esna elu taas ühe argise, kuid põneva päeva jagu.
Osa 7 - Naised
Naiste kohta ringleb müüt, et on võimatu elada nendega koos, aga veel võimatum üldse ilma nendeta. Kui Kerepa saabub vallamajja sõnumiga, et Esna tulevik on ohus, sest kooli minevate laste arv väheneb, asub vallavanem Esna tulevikku päästma. Seekord asub tema kõrval ühisrinnet ehitama ka vend kirikuõpetaja. Peagi leiavad end väljapääsmatust olukorrast nii Maakler, Varik, Insener kui ka Sookrates. Ainus, kes loodab tekkinud olukorrast tüürida õnneliku lõpu poole on Kerepa. Aga nagu me lapsepõlvest mäletame – siis õnnelikud lõpud on ainult muinasjuttudes ja kes on juba Kerepana sündinud, see ka lõpetab nagu Kerepa.
Osa 6 - Viva La Esna
Kõlab küll uskumatult, aga Maakleril tuleb idee. Kahjuks räägib ta sellest rohkematele inimestele, kui oleks hädasti tarvis ja nõnda hakkavad Esnas Maakleri ideed läbi viima kaks leeri. Ühelt poolt vallavanem ja Kerepa, teiselt poolt Kröösman. Nende kahe leeri vahele jäävad aga napsitrallid, kes on sedakorda sunnitud kehastama metsikut ja seniavastamata suguharu. Maakleri idee ajab aga juuri ja nõnda jõuab osake sellest ka kiriklasse. Nagu hea ideega ikka juhtub – võitjaid on palju, aga jagajale jäävad endiselt näpud. Ja seega on loomulik, et Maakleri elujärg sugugi kõigest toimuvast paremaks ei muutu.
Osa 5 - Meie oma kangelane
Pärast seda, kui Mustikas on päästnud oma vallas põlevast majast lapsed ja kassi, pole Paavlil enam mahti käituda lihtsurelikuna. Kerepa kaasabil kehastub ta superkangelaseks ja asub välja teenima kangelase autasu. Kangelaste elu pole aga sugugi kerge. Küll sekkub siia abikaasa, küll saamatud külaelanikud. Küll lööb põnnama Kerepagi, kes kangelase abilisena peaks ju olema missiooni ustav sõdur. Kirikõpetaja satub aga koos Mihhailovaga pohlale minnes pöörastesse seiklustesse, mis muudavad tema positsiooni kiriklas ning õõnestavad ta habrast usku Jumalasse. Tola tuleb aga kõigest välja puhtalt – sest tema südameheadus näitab talle valgust.
Osa 4 - Kodukäimlate päev
Esna vald hakkab soojendama suhteid Soome sõprusvalla – Ripuliga. Aga nii mõndagi läheb tõlkes kaduma. Vallavanemal valutab hammas ja pealegi pole ta endiselt vabanenud oma ämmast, kes on oma öistest külalistest sisse võetud. Seega satuvad löögi alla Sookrates ja Insener. Vesol on aga seismas suure teadusliku avastuse lävel, mis ähvardab temast suure pauguga teha üle ilmamaa kuulsa mehe. Kahjuks piirdub kogu asi vaid suure pauguga. Variku ülemäärane huvi salailusalongi vastu sunnib kiriklas võtma vastu raskeid ja valusaid otsuseid. Ja põrandaalune ilusalong peab sulgema oma luugi. Kröösman asub tegevusse tolmuimejate äris, mis pole aga sugugi nii kerge nagu pealtnäha paistab. Viga ei saa olla kindlasti mitte tolmuimejates ega Kröösmanis vaid harimatus maarahvas.
Osa 3 - Parem plaan peos, kui tuvi katusel
Vallavanema ämm on ikka õige ülbeks läinud ja loeb juba Paavli suutäisi. Paavel otsustab temast vabanemiseks palgata napsitrallid teda hirmutama. Kindlasti oleks sel plaanil edu, kui mitte haldusreform Paavli tähelepanu endale ei tõmbaks. Ka Mustikas aktiviseerub ja peab Kerepaga oma plaani. Seega peab vallavanem võitlema lausa kahel rindel. Kiriklas jõuab Mihhailova kalkulatsioonidega sellesse punkti, kus selgub, et ametlik ilusalong ei tasu ennast siiski ära. Kuid kirikõpetaja on pintsli maitse suhu saanud ja kolib ilusalongi põranda alla. Tola suhted Aliinaga selginevad. Portsu otsa satuvad aga seekord hoopis napsitrallid, kes hakkavad hämaruses vallavanema ämmale meeldima. Ja loomulikult satub portsu otsa ka Kerepa – keda peksavad tema enda vitsad.
Osa 2 - Vallavanema vapustused
Vallavanema ämm on noorte juurde kolinud ja norskab öösiti. Vallavanem ei saa magada, aga tulevane Eesti president peab magada saama. Kui president ei maga, siis on kogu rahvas magamata. Vallavanema peas küpseb kurikaval plaan saata ämm presidendilossi ja ise jätkata Esnas poole kohaga presidendikarjääri. Kröösmani naine jätab Kröösmani maha, aga see ei takista Kröösmanil alustada Rolexi-äriga. Varik jätkab Aliinale külgelöömist. Tola meelehärm kasvab, aga saades tööd Koosaare poes, pole tal aega seda märgata. Insener ja Sookrates asuvad aga leiutama nähtamatuks tegevat pulbrit. Kiriklasse rajatud ilusalongis haarab aga saatana pintsli enda kätte kirikõpetaja ise.
Osa 1 - Vallavanema veenmine
Kerepa tahab vallavanemast lahti saada, et ise valla asju juhtima hakata. Ta organiseerib vallavanemale võimaluse presidendiks kandideerida, kuid Paavel pole nõus. Kerepa asub otsima võimalusi Paavli veenmiseks. Lõpliku punkti paneb asjale siiski Krista ema Esnasse ilmumine. Kiriklas on Mihhailova seadnud sisse ilusalongi ja kavatseb ratsa rikkaks saada. Varik armub Aliinasse ja hakkab Tola arvates temaga koguni käima. Õnneks aitavad vanemad napsitrallid Tolal asjast üle olla.
Osa 13 - Poisid jäävad poisteks
Vallavanema naine on lõpuks ometi oma luulekogu välja andnud, mis vallandab ka kiriklas suurema kirjutamispuhangu. Paavel aga teeb midagi sellist, mis Krista kopsu üle maksa ajab ning ta kodust lahkuma sunnib. Loomulikult ei tee vallavanem seda meelega. Ta on ju tegelikult hea ja südamlik inimene. Üheskoos Kröösmaniga hakkab vallavanem otsima lahendusi Krista lepitamiseks, kuid selleks kulub kahjuks palju joodavat. Seda enam, et ka Kröösman ise on kodust taaskord välja visatud. Tola mõistab valesti Aliina möödaminnes poetatud vihjet ja asub koos Sookratese ning Inseneriga oma armastust päästma. Varik aga kohtub silmast silma Aliinaga ja talle meenuvad vanad head ajad, kui ta veel Violettaga plaane pidas. Ühesõnaga – Esna mees kukub auku. Aga lõpeb seekord kõik vaatamata jõupingutustele siiski isegi nagu kenasti. Vähemalt kõige hullem jääb seekord juhtumata.
Osa 12 - Terviseprobleemid
Esna keskealised mehed tunnevad ühel hetkel, et nende eesnäärmega pole kõik sugugi nii nagu nende eesnäärmega olema peaks. Suures hädas pöörduvad nad kordamööda Vesoli poole. Ilmeksimatu meditsiiniguru Vesol juba hätta ei jää. Möödaminnes diagnoosib ta vallavanemale stressi ja organiseerib valda ka eesnäärme uuringuteks bussi. Kõik saladused jäävad muidugi „omade vahele”. Sest mis saab veel salajasem olla, kui avalik kiri bussipeatuse teadetetahvlil? Sookrates ja Insener usaldavad diagnostikas küll rahvatarkust, aga lõpuks satuvad nemadki Vesoli punutud püünisesse. Vallavanema naine aga teostab oma naisust luuletajana. Sellest polekski midagi hullu, kui vallavanemal poleks tarvis stressiga võitlemiseks paberit. Ja loomulikult satuvad tema usaldusväärsetesse kätesse Krista käsikirjalised luuletused. Lõpeb aga kõik isegi mitte halvasti vaid lausa lootusetult.
Osa 11 - Kihlvedu
Vallakassa on tühi nagu töömehe tengelpung. Kerepa ja vallavanem veavad kihla, et kumma meetmed kassat kiiremini täita võivad. Kerepa rõhub heakorrale, aga vallavanem elutarga inimesena ootab vaesuse vastu rohtu suurematest trahvidest. Võistlus läheb lahti. Hammasrataste vahele jääb loomulikult Varik. Kiriklas aga koristab kirikõpetaja pööningut. Kui ta napsitrallid endale appi kutsub, hakkab pööningukappidest välja langema luukeresid. Mihhailova aga satub noore Jehoovatunnistaja lõksu. Ja siit edasi on intriigideni vaid väga väikese kuke sammuke. Ootamatult lõpeb seekord kõik halvasti. Aga vähemalt ei lähe enam halvemaks.
Osa 10 - Õnged näljastele
Vallavanem jõuab arusaamisele, et valla sotsiaalprobleemidele on ainult üks lahendus. Näljasele ei tule anda mitte kala vaid õng. Loomulikult saadetakse Esna allakäinud bussijaama asukad kohe kalale. Siis aga selgub, et laokil on üks suurem toetussumma allakäinud maaeluga võitlemiseks ja vallavanemal tuleb kiiresti leida bussijaama uued allakäinud asukad. Selleks kõlbavad imehästi Kerepa, Kröösman ja Varik. Vähemalt vallavanema arvates. Kirikõpetaja on hädas Mihhailova ja argieluga. Kumbki neist ei taha hästi mõista suure usupuhastaja kannatusi. Tola näeb aga und õiglasemast Esnast. Ärgates pole ta sugugi kindel, et ta säärast õiglasemat Esnat ka vääriliselt hinnata oskaks. Lõpeb kõik siiski halvasti. Ja pole lootustki, et paremaks läheks.
Osa 9 - Usuküsimus
Viktor Koosaar ja Mihhailova on otsustanud Esna usuelu elavdamiseks ehitada uue kiriku. Paavel asub asja päästma, kuid tema sekkumine toob praostkonnast kohale isa Heino. Uus kirikuõpetaja pole aga mitte lihtsalt hull, vaid lausa superhull. Kirikuõpetaja ja Mihhailova lüüakse kirikust välja. Bussijaama seltskond pannakse palvetama.
Osa 8 - Autojaht
Ühel heal päeval reostuvad ausate esnalaste postkastid reklaamiga. Autojaht on alanud, kuid kahjuks peitub lahenduse võti pealinnas. Paavel poleks Paavel, kui ta Esna inimesi Tallinnasse ei viiks ja neile seda püha linna lähemalt ei tutvustaks. Tallinn aga paneb pea pöörlema ka kogenud kristlasel Viktor Koosaarel. Koos Mihhailovaga leiavad nad lahenduse religioosse puhastumise probleemile. Napsitralle ootavad aga linnas tõotatud õllevaatide asemel mõistmatus ja muutunud olud.
Osa 7 - Taara sõdalased
Vallavanema naine sõidab lõõgastuma ja manitseb Paavlit korralikult käituma. Tänu Tola hoolitsusele vallandab Aliina Esnas tahtmatult burka-paanika. Vallavanema ning Kerepa koostöös organiseeritakse töörühm, kes hakkab hea seisma turvalise Esna eest.
Osa 6 - Tants kempsupaberi ümber
Vald kipub inimestest tühjaks jooksma. Oma osa on siin mängida Järva-Jaani vallavanemal Mati Mustikal, kes inimesi Järva-Jaani meelitab. Vallavanem sepitseb koos Kerepaga kurikavala plaani, kuidas inimesi valda tagasi meelitada. Ja nagu punktiks i-le vahendab Paavli sohipoeg Riisika Tom vanglast suure portsu kempsupaberit. Aliina on Tola ümberkasvatamise oma südameasjaks võtnud ning asjaolude kokkusattumise tõttu läheb Tola tööle.
Osa 5 - Valede vallas
Vallavanemal tekib kahtlus, et tema kallil naisel on armuke. Paavel palkab Variku oma teooriale kinnitust leidma. Lõppude lõpuks on mängus ju kogu Esna au. Ja jälgi juba leidub. Esimesed jäljed viivad muidugi Vesoli juurde. Aga kuna on käimas suuremat sorti topeltmäng Esna moodi, siis ei kipu tõde kuidagi selguma. Kirikõpetajal valutab hammas ja Mihhailova kaasabil asutakse kirikuõpetajat valust päästma. Aliina on hädas liiga targaks põrunud Tolaga ja tagastab Tola tema bussipeatuse semudele.
Osa 4 - Hädas hiinlastega
Vallavanem on hädas odavate hiina asjadega. Esna valla huvides otsustab Paavel Hiinale sõja kuulutada. Küll pole see sugugi meeltmööda Kaitseministeeriumile. Kuid Paavel põnnama ei löö. Kibekiirelt luuakse Esnasse oma isiklik Hiinavastane ministeerium ja kui Sookrates metsast kahtlase eseme leiab, võib Paavel oma strateegiat planeerima hakata. Tola satub Aliina juurde lõõre puhastama. Suures lõõripuhastamise tuhinas kukub Tola aga katuselt ja saab sellise obaduse, mida oleks raske kirjeldada isegi kirjanikul. Igal juhul muudab see obadus nii mõndagi Esna igapäevaelus. Kerepa, kes uues vastloodud ministeeriumis tööd ei saa, loob endale samuti ministeeriumi. Aga nagu alati, pole Kerepa ettevõtmistel seda sära ja hoogu. Kirikõpetaja langeb aga järjest sügavamale Kröösmani investeerimisplaani.
Osa 3 - Oscarijaht
Ühel ilusal päeval halvab Esna argielu filmipalavik. Kui nüüd kõik ausalt ära rääkida, siis saab kogu jama alguse sellest, et vallavanema naine vaatab õhtul filmi. Või siis hoopis sellest, et Sookratesel kits saab ühelt möödasõitvalt autolt löögi. Ja kuna autojuhil raha ei juhtu olema, pakub ta Sookratesele kompensatsiooniks filmikaamerat. Igatahes on vallavanemal selge nägemus, et uude ja ennenägematult kõrgkunstilisse filmi kõlbab esinema Robert De Niro. Kahjuks jääb Robertil siiski objektiivsetel põhjustel Esna uues kinofilmis osalemine ära. Kuid see ei peata Paavlit. Kunst ei upu. Loomulikult tungleb filmi ümber ka palju tüütuid mittekunstilisi tegelasi. Aga küll Paavel juba teab. Läbi raskuste luuakse maailma filmikunsti uus ja seninägematu meistritöö. Samal ajal kuulab Varik vallavanema korraldusel üle Maivit. Tuleb tunnistada, et ka see pole sugugi kerge töö.
Osa 2 - Naised ja koondamine
Vallavanema naine tahab iseseisvuda. Selleks on loomulikult kõige lihtsam viis minna valda tööle. Ka kirikõpetaja otsib tööd, sest laps on ju loodud selleks, et raha kulutada. Nõnda satub vallavanem tööotsijate laine alla. Aga Paavel poleks Paavel, kui ta seda probleemi vasaku varbaga ei lahendaks. Kahjuks selgub, et vallalt oodatakse hoopis uute töökohtade loomise asemel koondamisi. Esna vallas võtab maad huvide konflikt. Maakler on hädas Aliinaga, kes tema püüdlustele kallistamist õppida viltu vaatab. Nõnda otsustab Maakler käia lauda viimase trumbi – loomulikult ostab ta Aliinale mulje avaldamiseks auto. Kuid Aliinale pole sugugi kerge muljet avaldada. Isegi autoga mitte. Bussijaama lendsalk on aga kimpus selgeltnägemise ja horoskooplusega.
Osa 1 - Pulma-aastapäev ja häbikabinet
Paavel poleks Paavel, kui ta oma pulma-aastapäeva ära ei unustaks. Õnneks saabub Esnasse Leino, kelle nuga aastavahetusel maha ununes ja nõnda on Koosaarte peres tegemis rohkem kui küll. Kirikõpetaja ja Mihhailova saavad lapse. Selgub, et lapsega on siiski rohkem tegemist, kui kirikõpetaja ette kujutas. Ja loomulikult lööb see kiriklas normaalse elurütmi sassi. Maakler õpib kallistamise keerulist kunsti. Selleks ei põlga ta ära ka Kerepa näpunäiteid. Aliinale see aga suuremat muljet ei avalda. Ühiskondlikus plaanis tegeldakse ka Esnas häbiprobleemidega. Loomulikult pole Vesolil patsiente tarvis kaugemalt otsida, kui bussipeatusest.
Osa 14 - Muutuste tuuled
Valda ilmub kahtlane mees, kes tahab üle mõõta bussipeatust. Bussijaama asukad pole sellega eriti nõus. Paavel on aga segaduses - esimest korda otsib raha tema juurde pääseteed, aga Paavlile ei tundu see õige. Mis on Paavliga juhtunud? On ta ehk haigeks jäänud? Kiriklas valmistuvad kirikõpetaja ja Mihhailova jätkuvalt peenikest peret looma. Mihhailova on valmis selleks kasutama igasuguseid vahendeid. Ja kui vallavanema naine talle imerohtu annab, kisub kirikõpetaja päris pööraseks kätte. Maakleril on aga sünnipäev. Loomulikult ei huvita see kedagi peale Aliina. Aga Praas pole papist poiss ja leiab endale kaaslasi ka nende hulgast, keda lapsed leludeks kutsuvad. Lõpus leiavad Esna tegelased end siiski ühise eesmärgi nimel võitlemast ja jääb üle vaid muret tunda - kas Paavel on tõesti võimeline oma vigadest õppima?
Osa 13 - Vallavanema muuseum
Vallavanem on konjaki mõjuvõimu all viibides lubanud kohalikule muuseumile starditoetust. Raha on küll olemas, aga vallavanema kokkuhoidlik meel tõrgub seda sihtotstarbeliselt kulutamast. Meeleheites kuulutab ta välja muuseumi konkursi ja asub ka ise rahale konkureerima. On ju ennegi suurte poliitikute kodudes lahtiste uste päevi peetud. Vallavanema naine pole plaaniga küll esialgu nõus, aga Aliina kaasabil projekt käivitubki. Samas asuvad oma muuseumi looma ka Tola ja Insener, kellel teatavasti raha mööda külgi maha ei jookse. Kiriklas on kirikõpetaja mures oma tuleviku pärast - kellele ta oma koguduse pärandab? Koos Mihhailovaga asutakse plaani B juurde - muretseda endale eestlaste kombel mantlipärija.
Osa 12 - Armastuse vägi
Vallavanem on sunnitud oma väärtusi ümber hindama, kui välja ilmub tema naise nooruspõlve kallim, kes vahepeal on miljonäriks saanud ja nüüd Paavlile tema naise südame eest tehingut pakub. Saatuse vastu ei saa ja kui Krista ise ka vallavanemale märku annab, et armastus on tugevam kui raha, pöördub mehe elu pea peale. Raha on küll hea, aga oma naisega on ta ju ometi juba harjunud. Tuleb välja, et ka vallavanemal on tunded. Ja need tunded ei alla alati üldsuse nõuetele. Kirikõpetaja on kimpus Mihhailovaga, kes norskab. Kuid eks meil kõigil ole oma puudused. Muidu püsib Esnas kõik vanaviisi. Maakler unistab ikka oma palgast. Varik ootab korraldusi ning Kerepa teeb Kerepat. Tola aga avab ühes Sookratese ning Inseneriga pumbaäri. Tuleb välja, et teinekord on pumba juures päris tulus olla.
Osa 11 - Keskeakriis
Aliina tulek vallandab Esnas keaskealiste meeste hulgas jooksuaja. Selle raske tõve küüsi langeb nii vallavanem ise kui ka tema vend. Kes teab, mis saaks Esnast, Jumalast ja kogu inimkonnast, kui maakleri peas ei sünniks kaval plaan oma palka voodoo-tehnika abil vallavanema käest välja nõudma minna. Maakler pole sugugi kade poiss ja jagab oma tarkust ka vallavanema naise ning Mihhailovaga. Kerepa tegeleb aga oma identiteediga. Kuigi tal on raske seda uskuda, kipuvad kõik välised märgid osutama tema seksuaalse orientatsiooni muutustele. Abi saamiseks ei kohku ta tagasi ka Vesoli uksele koputamast. Bussipeatuse asukad vaatavad kõike muigelsui pealt ning pühenduvad eluväärtuste uurimisele.
Osa 10 - Hirmul on suured silmad ehk Katusemees
Kogu jama algab sellest, et Esnasse ilmub tundmatu mees. Tundmatud mehed ei too kunagi midagi head. Seda teab vallavanem täpselt. Mõõdukas paanikas asub ta hävitama dokumente, mis võivad vihjata kahtlastele tehingutele. Sellesse plaani kaasab ta ka Kerepa, Kröösmani ja kirikõpetaja. Mihhailova kandideerib aga vallamajja sekretäriks. Liisi seab end samal ajal Ameerikasse sõiduks valmis, sest tema korteriga toimub lombi taga midagi kahtlast. Maakler satub Liisi lahkumisest masendusse ja asi võiks lõppeda väga kurjasti, kui Esnasse ei ilmuks Aliina.
Osa 9 - Surnud hinged
Kui Esna külas Teinemaa Ants lusika nurka viskab ja vallavanem tema surmatunnistusega panka läheb, selgub, et ka surnute pealt on võimalik raha teenida. Koos Kerepaga valmib vallavanemal pealtnäha peenike plaan, kuidas surnutega jõukust suurendada. Sest nagu me kõik teame: jõukas vallavanem - jõukas vald! Liisile ja kirikõpetajale vallavanema plaan muidugi ei meeldi ja nad asuvad sellele vastu töötama. Sugulasteta surijaid imbub valda viimaks Virust ja Võrust. Ainuke häda on see, et nad ei kipu sugugi koolema. Sookrates pistab rinda aga vanaema vaimuga. Loomulikult ei jäta tõelised sõbrad kaaslast kunagi hätta ja nõnda leiab öö kõik kolm napsitralli surnuaialt askeldamast.
Osa 8 - Pulmakellad kolisevad
Kirikõpetaja tõmbab oma kõhu sisse ja valmistub Mihhailovaga abielu õndsasse sadamasse purjetama, kui ootamatult heliseb telefon ja talle tehakse pakkumine, millest on võimatu keelduda. Vallavanem on aga samal ajal veendunud, et kui keegi juba tema vallas abiellub, siis on tema püha kohus nad ka paari panna. Kurjal saatusel on aga oma plaan ja nõnda veeretab ta mõlema mehe teele takistusi. Kuid takistused on selleks, et nendega rinda pista. Nõnda on üsna loomulik, et Tola, Sookrates ja Insener saavad mõlemalt mehelt kummalisi koostööpakkumisi. Üks on selge - hätta juba Esna napsitrallid ei jää.
Osa 7 - Topeltmäng
Vallavanemal ja Kerepal saab kõrini Liisile allumisest ja nad sepitsevad kavala plaani, kuidas temast lahti saada. Plaani on hädasti tarvis ka sellepärast, et vallavanem on juba oma naisele suure suuga praalinud, kuidas ta Liisi minema lõi. Aga plaanidega on sageli see häda, et nad ei kipu töötama. Nõnda juhtubki, et vallavanem peab Liisile ja naisele natuke valetama. Aga küllap Issand talle andestab. Tema vend on ometi ülemistes sfäärides heas kirjas. Kiriklas lähevad lood aga kirjuks nagu Kukeleegua linnas, kui Mihhailova pulmadeks valmistudes tellib pulmalauda valmistama ühe kõige parema koka kogu Eestis. Või isegi Euroopas. Kui nugadest väheks jääb, hakkavad välkuma ka muud relvad. Bussijaama asukad on asunud töörindel jõudu katsuma betooniga, aga nagu tavaliselt – kus inimmõistust napib, seal tuleb mängu võtta jõud. Suures töötuhinas jätkub kõigil kolmel siiski veel aega nõustada kirikõpetajat, aidata vallavanemat ning mõtiskleda ka elu püsiväärtuste üle. Ühesõnaga - Esnas on kõik taas hästi.
Osa 6 - Raha otsinguil
Mihhailova peidab koguduse päranduse kindlasse kohta. Lausa nii kindlasse, et ühel hetkel ei meenu talle endalegi, kuhu ta raha peitis. Aga kui Esnas on kuskil raha lõhna, ei ole ka Riisika Tom kaugel. Muutunud mehena asub ta oma Jumala otsingute okkalisele teele. Loomulikult on seda kõige parem teha kirikla teenistuses olles. Vallamajas võtab Liisi võimu üle ja see raskendab nii Riisika kui Paavli olukorda. Kuid Paavel pole just eile sündinud, koos Kerepaga valmib kaval plaan, kuidas Liisit kompromiteerida. Ja ühel ilusal hetkel saabubki Esnasse Jõmm-Kärakas ise! Kui Jumalat saab üldse kunagi mõnes mõtlematus teos süüdistada, siis kindlasti on see Jõmm-Käraka loomine. Kiriklas aga püüab kirikõpetaja Mihhailovale aru pähe tagasi panna. Õilsa eesmärgi nimel on ta valmis käed lööma saatana endaga. Nõnda koputabki ühel hetkel uksele ka doktor Vesol. Võib ju arvata, et enam hullemaks minna ei saa... Aga saab küll. Ja läheb ka. Lõppude lõpuks on see ju Esna.
Osa 5 - Kuidas Ivo Linna Esnas käis
Kui Liisi Esnas näitemängu lavastada mõtleb, pole vallavanemal sellest esialgu sooja ega külma. Teatrikunst tungib mehe südamesse alles siis, kui Paavlini jõuavad jutud, et valda väisab Ivo Linna isiklikult. Mehe peas küpseb auahne plaan tuua koduvalda kuulsust ja oma isiklikku kaukasse raha. Korrapealt saab temast üliagar produtsent, andekas näitleja ning igipõline rahvakultuuri arendaja ühes isikus. Kõigi jõududega asutakse armastatud laulikut valla huvides kultuuriadra ette rakendama. Ivo Linnat aga huvitavad hoopis lihtsamad asjad. Kirikuõpetaja on pärandi ootuses võtnud väikese laenu ja soetanud endale suure kullast risti ning mõned teised hädavajalikud aksessuaarid, mille peale Mihhailova muud teha ei mõista, kui taevast appi kutsuda. Vaadaku vallavanem sellele nii viltu, kui tahes. Üks on kindel - Esnas juba igav ei hakka.
Osa 4 - Juurdlust toimetavad asjatundjad
Esna vallas hakkab toimuma kriminaalseid asju. Kõigepealt kaob salapärastel asjaoludel vallavanema naine. Juurdlust viib läbi loomulikult Varik ise. Peamine kahtlus langeb vallavanemale, sest enne naise kadumist on mees just pikendanud abikaasa elukindlustuspoliisi. Kiriklas väriseb oma elu pärast kirikõpetaja, keda jälitab kahtlane mees. Loomulikult on ka bussijaama asukad kohe suurde segadusse kaasatud ja Sookrates saab seda lausa omal nahal tunda, kuidas elu ei ole sugugi mitte alati õiglane. Liisi kaupleb samal ajal vallavanemalt välja preemia. Selline karjuv ülekohus solvab sügavalt Kerepa ausat ja õilast hinge. Igal juhul, üks on kindel - kergelt ei tule Esna külas küll midagi.
Osa 3 - Suurlinna tuled ehk üle linna Paavel
Sularahapuudus Esnas juhib Paavli mõtted kõrgustesse. Kaua peab üks aus eesti mees oma sularaha salaja linnast kilekotiga toomas käima! See ei kõlba kuskile! Kiiresti valmib külakeses regionaalne päästeplaan - Esnast peab saama linn! Varik, Kröösman ja maakler Prass on aga hõivatud vallavanema plaanide elluviimisega. Suures linnas peavad kõik tulevase edu eest väljas olema ning ilmselt seikleks Eesti sisepagulaste hordid Tallinna asemel juba ammugi Esna teedel, kui see kuradi Kerepa selline kuseudu poleks! Kiriklas ei taha aga pruudi ja peigmehe suhted kuidagi tuld võtta. Kirikõpetaja ning Mihhailova vastasseis muutub küll aina kirglikumaks, kuid pulmakellad vaikivad visalt.
Osa 2 - Mehed ja kotkad
Esnasse on saabumas loodusesõbrad. Loomulikult ei saa Paavel jätta midagi juhuse hooleks. Esna vallavanem teab ju täpselt, milline peab välja nägema üks õige loodus ise, et seda kõlbaks näidata ka väliskülalistele. Selle nimel on ta valmis ohverdama ka Inseneri, Sookratese ning Tola. Kirikõpetaja kahtlased kõned võõraste naistega päädivad pärandusega. Ja kui kõne alla tuleb viiekohaline summa, siis pole Mihhailoval erilist probleemi oma peigmehele andestada ning mesinädalateks valmistuma hakata. Ka Liisil tekivad omad kahtlused, kuid külakesse saabuv Abdulrahman vajab abi ja Liisi aitab. Nagu lõpuks selgub, pole elu sugugi kergete killast.
Osa 1 - Pagulased
Nagu kogu Euroopat, hoiavad ka Esna meeli ärevuses peatselt saabuvad pagulased. Vallavanema naine võtaks hea meelega endale mõned armsad mustanahalised hooldada, kuid Paavel on plaanile vastu. Siiski sunnib informeeritud külaelaniku jutt vallavanemat meelt muutma ja maailma päästmine võiks alata, kui ei oleks seda kasuahnet Kröösmani, kelle jaoks inimeste kannatused on vaid vahend raha teenimiseks. Mida kõike peab Paavel Koosaar välja kannatama, et muuta maailma karvavõrragi paremaks paigaks. Kirikõpetaja ja Mihhailova suhteid pingestab aga tulevase peigmehe arusaamatu kiindumus naistesse. Suhted kiriklas lähevad aga eriti kirglikuks siis, kui Kerepa korraldab vallavanema käsul kirikõpetajale poissmeestepeo.
Osa 13 - Suured ja väikesed lapsed
Liisi vihastab vallavanema oma õiglusjanuga välja ja Paavel annab valla Liisile juhtida. Olukorda raskendab muidugi Klaudia, kes koos oma lapsega Ameerikast koju on tulnud. Rõõmsaid napsitralle - Tola, Sookratest ja Inseneri päästab lapsehoidmisest ilmselt vaid asjaolu, et nad ühel hetkel puu otsa vangi jäävad. Mihhailova on solvunud, et teda ära kasutati ja nõuab kirikõpetajalt tegusid. Siiski toob suur otsus kaasa palju igapäevaseid olmemuresid...
Osa 12 - Omad vitsad peksavad
Vallavanem on hädas oma väidetava sohipoja Riisikaga, kelle ta ka valda tööle võtab. Kõige rohkem kannatab muidugi Kerepa, kes tunneb puudust vallavanema sõimust ja tähelepanust. Guido on masenduses ja hakkab alkoholi kuritarvitama. Kolme napsitralli koolitusprogramm viib ta aga äratundmiseni, et joodikuks saamiseks peab olema ka loomupärast annet.
Osa 11 - Varjude taga on valgus
Vallamajja astub sisse salapärane Riisika Toomas, kes väidab end olevat vallavanema sohipoja. Kiriklas puhkeb aga suur segadus sõrmuse üle, mida kirikuõpetaja on venna eest varjanud. Mihhailova uudishimu viib suhted tema ja kirikuõpetaja vahel ikka päris viimase piirini. Guido armukadedus kipub talle vägisi saatuslikuks saama. Liisi jõuab aga Guido osas selgusele, et pealt kullakarvaline mees võib seest olla siiruviiruline nagu sebra või sibul.
Osa 10 - Tädi Milli ehk heategevus Esna moodi
Kõik algab sellest, et Guido satub koolibussiga liiklusohtlikku olukorda, milles on süüdi vallavanema ahne meel. Ootamatult satub ta sedasi ka Mihhailova ja kirikuõpetaja lepitaja rolli. Kröösman avab kohviku ja otsib sinna baarimeest. Tola arvates on see ametikoht temale nagu loodud. Kõigele krooniks seisab vallamaja lähedal puu alla üks salapärane mees.
Osa 9 - Ausammas
Vallavanem langeb Kurepa lõksu ja hakkab endale ausammast rajama. Ausambad, aga teadagi, pole alati just kõige odavam lõbu. Liisi satub Guidot otsima minnes kokku mehe endise elukaaslase Gretega, kes oma probleemide eest Esnasse on põgenenud. Kirikõpetaja püüab Mihhailovat vallamajast kiriklasse tagasi meelitada. Ka Sookratese elu pole meelakkumine. Aga õnneks on tal sõbrad, kes teda raskel hetkel hätta ei jäta.
Osa 8 - Tõmbekeskus
Kuna kirik veel endiselt vallale võlgu on, otsustab vallavanem kirikut natuke moderniseerida ja ilmalikumaks muuta. Kirikõpetaja pole alguses selle mõttega nõus, kuid haistes raha lõhna on ta valmis kompromissile minema. Liisi ja Guido suhetesse külvab segadust Kerepa teisik - Kurepa. Guido seisab taas valikute ees ja tõelise eesti mehena, teeb ta seda jälle põhimõttekindlalt ning valesti.
Osa 7 - Vallavanemate võistlused
Eestlastel on ikka kombeks jõudu katsuda. Nõnda polegi midagi imestada, kui kaks kanget vallavanemat - Paavel Koosaar ja Mati Mustikas rinnad kokku panevad. Kogu loo teeb aga keeruliseks Kerepa kahestumine. Kirikõpetajal on aga seekord probleemid Mihhailova käikudega Paidesse. Liisi ja Guido suhteid varjutab endiselt Tanja. Mõningal määral ka Kerepa, aga seda juba enda teadmata.
Osa 6 - Suhted sassis
Ühel hommikul leiab Guido teelt katkise rehviga Tanja. Guido ja Liisi suhetesse see muidugi rahulikumat käiku kaasa ei too. Ja kui Liisi veel kogemata Kerepat lohutab ning Guido seda pealt nägema juhtub, siis võiks öelda, et maailm on tõepoolest üks keeruline paik. Vallavanemale ei pruugi tekkinud olukord eriti meeldida, kuid maailm on kord juba ebaõiglane. Õnneks lõpeb siiski kõik halvasti.
Osa 5 - Esna TV
Kui valdade ühendamine juba päevakorras on, ei kohku vallavanem tagasi ka televisiooni loomise eest. Televisioon on ometi võimas relv. Reklaamivõimalusest ei taha ilma jääda ka teised Esna asukad. Kirikõpetaja näeb seal pääseteed kirikule, Kröösman aga võimalust oma poe maine parandamises. Liisi ning Guido suhetesse toob värskust Guido tütar. Võiks ju arvata, et Esnas on kõik endiselt kõige paremas korras, kui ei leiduks seda ühte väikest pipratera meepotis.
Osa 4 - Esna eest
Esnas võtab ootamatult maad militaarsem meelestatus. Osalt on kindlasti süüdi naabervald, kes oma kaitseliiduga kipub õõnestama Esna maskuliinset mentaliteeti. Osalt aga kindlasti uhke ja vabadusjanus küla patriootiline meelestatus. Vallavanem püüab küll kahte kärbest ühe hoobiga tabada – aga kuna mängus on tulirelvad, siis muutub situatsioon eluliselt ohtlikuks mitte ainult vallavanemale endale vaid ka Varikule. Karujahist Esna moodi võtavad osa aga ootamatult paljud külaelanikud...
Osa 3 - Korvpalliklubi
Esna bussipeatuses on märgatud musta meest. See omakorda käivitab vallavanema peas kavala plaani asutada Esnasse oma korvpalliklubi, millega mängeldes rikastuda. Ilmalik mäng ja meelelahutus ei säästa ka kirikõpetajat. Bussipeatuse asukatest rääkimata. Siiski ei too ka korvpalliklubi õnne Esna õuele ja rikkust rahva rahakotti. Aga kõik, mis ei tapa, teeb tugevaks. Ja jõudu vajab Esna küla hädasti.
Osa 2 - Kiriku päästmine
Valimiste käigus on kirikõpetaja suutnud panti panna kiriku. Nüüd asub jumalasulane seda päästma. Kiriklas tekitab pingeid ka Mihhailova sugulase külaskäik, kes nagu selgub, polegi lihtsalt Mihhailova õetütar Tanja. Kuid kõige kummalisem külaskäik ootab Varikut, kelle eluolu tuleb uudistama Esna kuldsuu lihane isa. Vallavanemal seisab aga ees raske katsumus jätta jumalaga oma uue kallimaga.
Osa 1 - Valimised
Valimised ei säästa ka Esna küla. Ambitsioon muuta inimeste elu ilusaks ja õitsvaks on ühele ausale esnakale nagu katk. Nõnda astuvadki vennad vastastikusesse sõtta. Siiski lõpetavad vallavanem ja kirikõpetaja selle võitluse elusatena. Liisil, Guidol, Mihhailoval ja teistel Esna asukatel ei jää aga muud üle, kui nentida - iga jamps lõpeb kord. Valimised tulevad ja valimised lähevad. Aga mets ja maa jääb meitele. Ja midagi veel.
Osa 13 - Päev toob rahu
Nagu juba ütles teleklassik Ahto Vesmes - lõpus tulevad kõik tagasi. Välja arvatud Kusti. Liisi ja Guido suhted liiguvad uuele ja ausamale tasandile. Kirikõpetaja suudab lõpuks ometi ka Mihhailovaga koostööd teha. Vallavanem, kes naise juubeli kihvakeeramise eest küla peal küüsi peab närima, saab ootamatu valgustuse väljastpoolt. Lunastamata ei jää ka Kerepa ja vallavanema naise pikaajalised kannatused.
Osa 12 - Juubel
Vallavanema naisel on juubel, kuid nagu ikka suudab Paavel isegi säärase lihtsa asja vussi keerata. Liisile selgub ootamatult Guido varjatud külg ja nende suhe muutub pingelisemaks. Kirikõpetaja on hädas Mihhailovaga, kes ei mõista vanade ja väärikate kommete sügavamat sisu. Telefonikõnega kutsutakse juubelile vaid koeri, see on siililegi selge. Ammugi siis teab seda kirikõpetaja. Kuid solvunud Solist saab hakkama teoga, mis viib teda taas sammukese vangimajale lähemale.
Osa 11 - Trahvid
Restruktureerimine pole kindlasti vallavanema nõrk külg. Seega pole midagi imestada, kui Kröösman end üleöö uuelt ametipostilt leiab. Guido hakkab vallavanemale aina enam närvidele käima. Kirikõpetaja ei suuda aga mõista Mihhailova kasvavat viha aiapäkapikkude suhtes. Liisi ja Guido astuvad õilsa eesmärgi nimel sammukese kuritegelikule rajale. Õnneks leiavad nad pimeduses tee ka tagasi, sest tunneli lõpus on alati tulekahju. Selgub ka tõsiasi, et eestlased kardavad ametkondi mõnikord rohkem, kui kurja külarahvast.
Osa 10 - Külatelefon
Liisi läheb kirikuõpetajalt Guido suhtes nõu otsima, kuid see käik vallandab omapärase kuulujutulaine. Kirikõpetaja muidugi selles oma süüd ei näe. Tema käitumist juhivad endiselt kõrgemad jõud. Aga mõnikord puudub lihtsalt kõrgematel jõududel juhtimiseks vajalik litsents. Vallavanem on sunnitud Kröösmani valda tööle palkama, sest Esnas on juba pikemat aega puudu nii vajalik inimene nagu - vallasemiootik ise. Kerepal on selle kõige kohta oma arvamus, mis just rooside järele ei lõhna.
Osa 9 - Tupiktee
Erateede saaga pole veel lõppenudki, kui kirikõpetaja seisab ootamatult probleemi ees - kuidas elustada surnud Solisti. Jumala abiga saab seekord kõik siiski korda, kuid vallavanema naise kavalus teeb Paavlist ootamatult lõvi. Ja see ei ole mitte hea kui üks vallavanem lõviks muuta. Liisi ja Guido hakkavad teineteisele aina lähemale jõudma, kuid alati rikub hetke kas salapärane telefonikõne või ootamatult ilmuv ja haihtuv ükssarvik.
Osa 8 - Eratee
Vallavanem on saanud siseinfot, et erateede omanikele saabub Euroopa Liidust peagi rahalaev. Märkamatult on kogu küla probleemi ees, kas õppida lendama või näidata vallavanemale koht kätte. Liisi valib viimase lahenduse. Koos Guidoga asuvad nad vaba liikumise nimel "lilledega kahurite" vastu. Kirikõpetaja on aga hädas valla toetusega, mis pole Kerepale kohaselt koguduse jaoks kerge saak.
Osa 7 - Pulmad
Vallavanem ei suuda kuidagi mõista, miks peaks inimesi paari pandama just kirikus. Vallavanema naine teab õnneks täpselt, mis mehe kõrvu pesema sunniks. Kirikõpetaja puhkeb aga laulatuse eel lausa õide. Siiski ei laabu kõik plaanitult ja kui asjasse sekkuvad ka Insener ning Sookrates jääb isegi armulauaveinis kraade väheks. Guido, kes kõike kõrvalt vaatab, ei oska selle peale muud teha, kui imestada. Liisi roll pulmakülalisest kasvab aga tänu kirikõpetaja saamatusele oodatust suuremaks.
Osa 6 - Kusti pärand
Vallavanem pole mees, kes raha peale tige oleks. Kui Kusti maalid ootamatult hinda tõusevad, vallandab Paavel ootamatu sündmusteahela. Epideemia tabab ka kiriklat, mis tekitab kirikõpetaja ning Mihhailova vahel pingeid. Liisi aga satub üha rohkem Guido lummusesse. Noormees aga ei suuda mõista miks kõnnivad Liisi majas öösiti ringi kunstihimulised külamehed.
Osa 5 - Sassis suhted suves selginevad
Vallavanem on hädas oma naisega, kes kolib külalistemajja. Ikka läheb nii, et ausal inimesel ei lasta kohe rahus elada. Liisi on hädas abiellumiseks valmistuva Violettaga, kelle mured ei lõpe ilmselt ka pärast viimset päeva otsa. Samas valmistab Liisile uudishimu ka Guido, kes oskab peaaegu kõike, välja arvatud südameoperatsioonid. Kirikõpetaja haistab aga jälle raha, mida Variku ja Violetta laulatus kaasa tõotab tuua.
Osa 4 - Muutuste aeg
Kirikuõpetaja on tänulik, et Mihhailova koos Liisiga tema eest vallavalitsuses kostis ja otsustab premeerida oma ustavat ümmardajat saumikseriga. Kuid nagu alati on põrgutee sillutatud heade kavatsustega. Vallavanema suhted Kerepaga muutuvad sedavõrd keeruliseks, et mehed otsustavad haarata relvade järele. Liisi juurde satub ootamatu külaline. Oma osa muutustes mängida ka Solistil ja Tolal. Konstaabel Variku elu võtab aga suuna lausa uutesse kõrgustesse.
Osa 3 - Laiali on...
Liisi on pärast Johni lahkumist sattunud depressiooni, mida ta otsustab ravida alkoholiga. Kirikõpetaja, kes Liisit trööstima läheb, satub linnast saabunud kontrolli silmis kõlvatusse valgusse ja ta volitused Jumalaga suhtlemisel peatatakse ajutiselt. Vallavanema elu on aga pärast Kerepale kirjutatud võlakirja lausa trööstitu. Vallamajas ahistab teda Kerepa, kodus naine. Koos ametist tagandatud kirikuõpetajast vennaga leiavad nad viimaks ühise keele muresid pudelisse uputades.
Osa 2 - Tants seifi ümber
Kerepa ootamatu tagasitulek seab vallavanema väga keerulisse situatsiooni. Koos Kröösmani ja maakleriga hakatakse kõrvale toimetama Kerepa seifi, milles on peidus tõendid vallavanema mahhinatsioonide kohta. Aga nagu vallavanemale kombeks mässib ta väiksemaid probleeme lahendades end aina suurematesse muredesse. Liisi on pärast Kusti lahkumist segaduses ja valmistub Ameerikast naasnud endise kallimaga tagasi USAsse pagema. Kirikõpetaja ja Mihhailova vahel tekivad aga teravad omandiküsimused.
Osa 1 - Minekud ja tulekud
Liisil on plaan Kustit üllatada. Ootamatult selgub, et Kustil on oma plaan, mis Liisi kavatsused pea peale pöörab. Olukorra muudab keerulisemaks ka linnast üllatuskülalisega saabunud Jerry. Vallavanem ajab taga oma tütart, kes meeltesegaduses on otsustanud kodust põgeneda ja loomulikult tekitab see komplikatsioone ka konstaabel Varikule. Kusti otsustab Esnast lahkuda ja Liisi peab endalt nüüd küsima, mis teda ennast veel üldse Eestis kinni hoiab?
Osa 13 - Leppimine Eesti moodi
Vallavanema ja kirikuõpetaja sünnipäevad lähenevad ja Liisi tahab vihavaenlastest vennad ära lepitada, et nõnda kogu külasse head energiat tekitada. See leppimine pole aga sugugi lihtne ja viimaks tundub, et see toob rohkem tüli kui rõõmu. Liisi ja Kusti suhtes toimub pööre ning vallavanema naine paneb abikaasa metalliärile käpa peale.
Osa 12 - Avariiplaan
Külatohter tahab välismaale emigreeruda ja korraks unustatakse kõik kohalikud vägikaikaveod, et mängida tohtrile vingerpuss, mis ta ümber mõtlema paneks - Esna ei saa ju ilma arstiabita jääda. Liisi avastab nahaalse elektrivarga ja Kusti saab huvitava tööpakkumise, mis tõstab tema enesehinnangut.
Osa 11 - Pulmakellad
Armukadedusest särisev Kusti saab teada, kes Arno tegelikult on ja korraldab koos kirikuõpetajaga talle varitsuse - külas läheb nüüd tõeliseks märuliks. Liisi on aga endiselt Arno sarmist lummatud ja seab ennast sellega ohtu. Vallavanema ja baaridaam Violetta vahel lööb kirg leegitsema ning vallavanemal on vaja nüüd jälgede segamiseks konstaabli abi. Tola tahab aga vallavanema tütart naiseks võtta ja korraldab paraja segaduse.
Osa 10 - Armukolmnurgad ja nurgatagused
Liisi veedab järjest rohkem aega sümpaatse Arno seltsis ja Kusti hakkab kahtlustama, et Arno pole päris see, kellena ennast esitleb. Ta jagab oma kahtlusi konstaabliga ja külas saab alguse korralik detektiivimäng. Vallavanem tegeleb oma tütre Klaudiaga, kes ootamatult Londonist tagasi tuli ja nüüd suures masenduses on. Mihailova plaan kirikuõpetajat inseneriga armukadedaks muuta saab aga ootamatu ja kärarikka lahenduse.
Osa 9 - Kaks koljatit
Liisi peab korraga vallavanemat kooliehituse rahadest eemal hoidma ja samas mõjutama Esna inimesi ennast valmivasse rahvakooli registreerima. Inimestele on vaja positiivset eeskuju, mis näitaks, et haridus aitab nende elu parandada. Kirikuõpetaja on aga mures oma koduabilise Mihhailova pärast, kes näib olevat oma joodikust hoolealusesse kiindunud. Külakesse tuleb salapärane võõras mees.
Osa 8 - Rahatrall
Liisi saab oma rahvakooli ideele ootamatult suure rahalise toetuse ja nüüd on oht, et vallavanem paneb kooli jaoks mõeldud rahadele käpa peale. Mihailova mõtleb välja kavala plaani, kuidas pirtsutav kirikuõpetaja endast rohkem hoolima panna. Vallavanema naise kõrvu jõuavad kuuldused, nagu oleks tema mehel verinoor armuke. Vallavanem avastab aga, et noor sugulane Marleen on ta lisaks kuulujuttudesse mässimisele ka paljaks varastanud!
Osa 7 - Sõbrad?
Liisi ja Kusti üritavad oma segaseks muutunud suhet klaarida. Marleen jääb oma valedega vahele ja uuel vallasekretäril tuleb nüüd Liisil kooliprojektiga aidata. Konstaabel peab luurama Kröösmanni naise järele, aga tunneb hoopis, et on naisesse armunud... Marleen keerab lõpuks vindi täiesti üle - ta varastab suurema summa raha ja valetab külas, et on hoopis vallavanema armuke!
Osa 6 - Fiktiivne värk
Kohalik ettevõtja Kröösman peab naisest fiktiivselt lahutama, et pankrotioht tervet nende vara ei ähvardaks, aga tänu tobedatele kokkusattumustele võib see peagi päris lahutuseks kujuneda. Salakaval Marleen valetab Kusti peale ja tekitab uue mõra Kusti ning Liisi niigi õrna suhtesse. Vallavanem kraakleb kirikuõpetajaga ja kogu väike külake säriseb jälle uutest pingetest.
Osa 5 - Rahustav maaõhk
Esnasse saadetakse "asumisele" vallavanema noor ja probleemne sugulane Marleen, kes hakkab üsna kiiresti oma riukalikku iseloomu näitama. Liisi üritab oma kunstiringi ideed edasi arendada, kuid põrkub sellega vallavanema mõistmatuse vastu. Kusti avastab aga Liisi skeemi, mis oli tema ootamatu maalide müügiedu taga ja Liisi majas hakkavad särisema uued pinged. Kas Liisi ikka suudab siin Eestis tuuleveskitega võidelda või otsustab tagasi Ameerikasse sõita?
Osa 4 - Tuhk ja tolm
Liisi peab korraldama Ameerikast saadetud tuha matused, kirikuõpetaja on aga närvis kõrge piiskopi külaskäigu pärast. Liisi liitub kaabeltelevisiooniga ja vallavanem laseb küla peal jutud lahti. Vallavanema tütar sõidab Inglismaale ja tema asemel saadetakse vallavanema majja "asumisele" pöörane teismeline sugulane Marleen, kellel on linnas suuri pahandusi olnud. Lisaks tuleb mängu ka maakler, kellele on vaja vallavalitsusse soe koht tekitada.
Osa 3 - Ülestõus
Terve Esna on eliitklubi avamise tõttu kihama löönud, sest lihtrahvas on vallavanema peale solvunud, et neid klubisse ei lubata. Liisi üritab aga omal moel koos Kustiga Esna elu kultuursemaks muuta. Ta otsib vallavalitsusest liitlasi ja sütitab tahtmatult kire, mis muutub kasvava hooga järjest tülikamaks. Eliitklubi avamisest kasvab välja aga täiemõõduline rahvaülestõus. Vallavanem kardab oma elu pärast ja peab ennast alandama, et oma vennalt kirikuõpetajalt abi paluda.
Osa 2 - Kõrgem seltskond
Kusti maalib nüüd usinalt ja Liisi mõtleb välja kavala triki, kuidas mehe kunstihuvi üleval hoida. Vallavanem hakkab Esnasse pubi asemele uhkeldavat härrasteklubi looma, kuhu igaüks sisse ei saagi. See idee tekitab aga kohalikes suurt trotsi - kas rahvast hakatakse nüüd jälle matsideks ja härrasteks jagama? Liisit külastatakse saatkonnast ja talle tuuakse Ameerikast salapärane pakk.
Osa 1
Naabriplika Liisi ja Kusti suhet on tabanud ootamatu tõrge. Vallavanem tahab vabaneda oma reetlikust abilisest Kerepast, aga viimane annab talle vastulöögi. Vallamajas lahvatanud tülli sekkuvad nii kirikuõpetaja, ehitusettevõtja Kröösman kui ka bussijaamas külmetavad viinaninad. Talvine Esna pakatab värsketest intriigidest ja lõbusad sekeldused saavad uuesti hoo sisse.
Osa 12 - Valimised
Vallas toimuvad valimised ja oma edus juba ette kindel vallavanem peab äkki ootamatult palju pingutama, et ikka valitud saada, sest Liisi korraldab koos mõttekaaslastega pöörase kampaania. Kas Kusti suudab karskust pidada ja lõpuks Liisile oma tõelistest tunnetest rääkida? Ja mida teeks Liisi kui see peakski juhtuma?
Osa 11 - Valla au
Liisi jagab jälle maid nihverdajast kohaliku ehitusettevõtja Kröösmaniga, et Kustile elumajja oma tuba ehitada. Vallavanem on aga koos oma vallasekretäriga infarkti äärel, sest külla tuleb päris ehtne Euroliidu kontroll. Mehed peavad plaani, kuidas kontrolli tähelepanu valla segastelt rahaasjadelt hajutada ja langevad ise oma lõksu. Liisi peab koos sõpradega valla au päästma.
Osa 10 - Inimrööv
Liisi on kadunud ja Kusti on tõsiselt mures. Selgub, et Liisi on inimröövi ohvriks langenud ja Kusti ehmatab ennast karskeks. Algavad laiaulatuslikud otsingud ja samal ajal peab Liisi rinda pistma kahe pooletoobise inimröövliga. Kirikuõpetaja ja vallavanem panevad kumbki välja kopsaka vaevatasu Liisi asukoha vihjajale.
Osa 9 - Võõrutusnähud
Liisi näeb lapseootel noort külatüdrukut ja otsustab külas seksuaalteavitust organiseerida. See plaan tekitab aga kirikuõpetajas pahameelt ja paneb vallavanema rõõmust käsi hõõruma, kuid ootamatult leiab tüdruk külanaiste seas liitlasi. Liisi annab Kustile karmi käsu joomine maha jätta. Kas Kustil õnnestub viinakurat seljatada ja Liisile muljet avaldada või peab ta selle pärast hoopis Liisi juurest lahkuma?
Osa 8 - Ohvrikitsed
Külamehed sebivad endiselt Liisi ümber ja Kusti peab õpetaja Vettiku lähenemiskatseid saboteerima. Lisaks ilmub veel üks ootamatu kosilane ja Liisi peab tema armukadeda abikaasaga maid jagama. Vallavanem sepitseb aga Liisi vastu juba uut intriigi ja mängu tulevad mökitavad sarvilised. Vallavanema intriig annab aga ühele kohalikule naisele hea äriplaani.
Osa 7 - Topeltagent
Liisi on hädas hulkuvate koertega. Õpetaja Vettik mängib topeltmängu vallavanema ja kirikuõpetajaga. Kohalik politseinik plaanib aga endiselt Liisile muljet avaldada. Tundub, et kõik kohalikud mehed on äkki Liisist huvitatud. Kusti mõtleb välja lahenduse Liisi koeramurele ja vingerpussitajad saavad lõpuks ise ninanipsu.
Osa 6 - Valla õigus
Õpetaja Vettik peab ennast ajalehes avaldatud ausa loo tõttu vallavanema raevu eest varjama ja ta otsib Liisilt abi. Kustit hakkavad Vettiku sagedased külaskäigud ärritama. Lisaks hakkab Liisi maja ümber tiirutama veel üks ootamatu kosilane. Küla taastub samal ajal gripilainest ja vallavanem haub Liisi vastu juba uut alatut vingerpussi. Viimaks ilmub Liisi maja juurde hulk kutsumata karvaseid külalisi.
Osa 5 - Valla Hääl
Vallas tahetakse oma sõltumatut ajalehte välja andma hakata. Samal ajal ründab külakest ka kuri gripilaine. Haigusest nõrk Liisi mõtleb tõsiselt tagasi Ameerikasse sõitmise peale. Kusti on hädas ilueedist õpetaja Vettikuga, kes Liisile külje alla poeb. Õpetaja Vettik mässib ennast aga oma vaba ajakirjanduse teemaga tõsisesse jamasse, mis paneb Liisi talle omakorda kaasa tundma. Kas Liisi on viimaks leidnud Vettiku näol mõttekaaslase või ehk midagi enamatki?
Osa 4 - Puskariaurud
Liisi hakkab maal lokkava joomise vastu võitlema, kuid kohalikud ei ole tema entusiasmist just vaimustunud. Vallavanem läheb tülli oma tütrega ja Liisi pakub tüdrukule peavarju. Liisi keskendub oma alkoholismivastases võitluses kohaliku puskaritööstuse paljastamisele, kuid see on võitlus tuuleveskitega. Liisit hakkavad närima kahtlused, kas ta tegi ikka õigesti, et Eestisse jäi. Ta tunneb ennast äkki tülika sissetungijana. Kuid samal ajal hiilib Liisi külje alla kohalik naistemees ja ilueedist õpetaja Toomas Vettik.
Osa 3 - Korralik kõhutäis
Liisi majaremont takerdub ootamatult vallavanema vingerpussi tõttu, samas saab tüdruk kirikuõpetaja nõusse ja hakkab kiriku ruumides inglise keele tunde andma. Siis saab Liisi aga teada, et külas on palju vaeste perede lapsi, kes ei saa korralikult süüa. Liisi otsustab asja parandada ja lastele tasuta toitlustuse organiseerida, kuid see ärritab kohalikke naisi. Riukalik vallavanem satub aga ootamatult iseenda seatud lõksu…
Osa 2 - Külalised teisest ilmast
Liisi otsustab päranduseks saadud maja remontima hakata ja saab kohaliku ehitaja endale appi. Samal ajal üritab Liisi endale ka külas tööd leida ja suhtleb kooli direktoriga inglise keele õpetamise asjus. Vallavanem korraldab aga öösel Liisile korraliku vingerpussi ja mängu tulevad nii maised kui taevased jõud.
Osa 1
Kuidas see kõik algas? Imekaunisse Kesk-Eesti külakesse saabub ootamatult endine naabritüdruk Liisi, kes on viimased viis aastat Ameerikas elanud. Liisi tuli vaid korraks, et müüa päranduseks saadud vanavanaema maja ja tagasi Ameerikasse sõita. Külas võtavad teda vastu kirju taustaga umbusklikud kohalikud eesotsas vallavanemaga, kes tahab maja soodsalt enda tütrele osta. Vallavanem peab aga pettuma kui Liisi otsustab maja hoopis remontima hakata ja külakesse elama jääda. Kogu küla on uudisest šokis ja käivitub sündmusteahel, mis pakub ohtrasti naeru ja pisaraid.